OSMANLI DEVLETİ'NDE HAPİS VE SÜRGÜN CEZALARI (1791-1808) - BAYTİMUR, SUHA OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Osmanlı Devleti, uygulamış olduğu hukuk sistemi içerisinde yer alan kuralların uygulanmasına özen göstermiştir. Bu kurallara uyulmaması halinde ise ceza sistemi uygulamaya konulmuştur. Uygulanan cezalar çeşitli olmakla beraber hapis ve sürgün cezaları öne çıkmaktadır. Bu cezaların uygulanmasında her hangi bir standart bulunmamakta, benzer olaylarda farklı cezalar uygulanmaktadır. Ayrıca benzer suçlardan aynı cezaları alan kişiler farklı zamanlarda serbest bırakılmaktadır.İncelemiş olduğumuz dönemde mevcut sorunlar, toplumsal karışıklıklar ve yapılan ıslahatlar ile beraber ortaya çıkan sorunların çözümünde cezalar öne çıkmaktadır. Olumsuz davranışların sorumluları yakalanıp yargılanmakta, suçlu bulunması halinde ise cezalandırılmaktadır. Uygulanan cezalardan hapis ve sürgün cezaları bu sorunlarda sıklıkla kullanılmıştır. Hapis ve sürgün cezalarının uygulanmasında ise suçluların ıslah edilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle suçlulara verilen cezaların süreleri belirtilmemiş, bunun yerine ıslah oluncaya kadar ibaresi kullanılmıştır. Mahkûmların serbest bırakılmaları ise padişahın izniyle gerçekleşmektedir. Mahkûmlar, hapsedildikleri yerlerde kendi hallerine bırakılmamakta, bunların temel bazı ihtiyaçları karşılanmaktadır.Anahtar Kelimeler: Suç, Ceza, Hapis, Sürgün

The Ottoman Empire was attentive to apply the rules of the applied legal system. In condition that these rules were not applied, penalty system was executed. Among these various penalties, prison sentences and banishments had a significantly importance. There were no standarts in appliance of them and also different penalties were used to be executed in similar events. Furthermore, people, punished with the same forfeits for similar offences were released noncontemporarily.In the examined period in this study, punishments used to dispose matters resulted from current matters, public disturbance and reforms have been distinguished. The ones who were responsible for negative behaviors were arrested and judged, moreover, when convicted they were punished. Of the penalties, prison punishments and banisments were frequently applied in these issues. The appliance of prison sentences and banisments were aimed to chasten. Therefore; duration of the punishments determined for culprits were not stated, in place of this, the statement ?until being reformed? was exerted. Liberation of the imprisoned ones was implemented by means of padishah permission. Convicts were not left alone in the places where they were imprisoned, contrarily, their some basic needs were used to be met.Keywords: Offence, Penalty, Banishment, Prison.
Prison sentences and banishments in the Ottoman Empire (1791-1808)
Keywords: Tarih