GÜNEŞ ENERJİLİ SU ISITICI KOLLEKTÖRLERLE BİRLEŞTİRİLMİŞ GÜNEŞ ENERJİLİ DAMITICILARIN DENEYSEL İNCELENMESİ - El, Emin; Çakmak, Gülşah; Argunhan, Zeki; Yıldız, Cengiz (My University, 2017)
Güneş enerjili damıtıcı temiz su elde etmenin daha pratik bir yöntemidir. Bu çalışmada, güneş enerjili damıtıcı sistemlerin verimini arttırmayı ve aynı anda damıtılmış su elde etmeyi amaçladık. Bu amaçla 5 farklı güneş enerjili damıtıcı sistem tasarlandı. Tip 1; geleneksel güneş enerjili damıtıcı, Tip 2; doğal taşınım yoluyla çalıştırılan ve güneş enerjili sıcak su kollektörü ile birleştirilmiş geleneksel güneş enerjili damıtıcı Tip 3;doğal taşınım yoluyla çalıştırılan, boru tipi ısı değiştirgeci ve güneş enerjili sıcak su kollektörü ile birleştirilmiş geleneksel güneş enerjili damıtıcı, Tip 4; doğal taşınım yoluyla çalışan, plaka tipi ısı değiştirgeci ve güneş enerjili sıcak su kollektörü ile birleştirilmiş geleneksel güneş enerjili damıtıcı, Tip 5; zorlanmış taşınımla çalışan plaka tipi ısı değiştirgeci ve güneş enerjili sıcak su kollektörü ile birleştirilmiş geleneksel güneş enerjili damıtıcı. Bu çalışmada deneyler, farklı tiplerde tasarlanan deney düzeneklerinin performansı etkileyen parametreler, elde edilen damıtık su miktarları ve verimleri ile ilgili yürütüldü. Ve nihayetinde sonuçlar sunuldu. Geleneksel güneş enerjili damıtıcının damıtılmış su miktarı ve verimi sırasıyla 2389 ml ve %51.47 'dir. Doğal taşınım sistemlerde, maksimum toplam damıtık su eldesi ve verim Tip 4'te elde edildi ve hesaplanan değerler 5788 ml ve %55.91 olarak bulundu. Maksimum damıtık su miktarı ve verim zorlanmış taşınım sisteminden faydalanarak elde edilmiş sırasıyla 60698 ml ve %58.99 olarak bulunmuştur
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik