Evrişimsel Sinir Ağları Kullanarak ÇKA Sınıflandırıcısı ile Mide Displazisinin Tespiti - Sagiroglu, Seda; Tuncer, Seda Arslan; Karahan, Birgül; Ozercan, Ibrahim Hanifi (My University, 2024)
Son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de yapılan araştırmalarda da görüldüğü üzere mide kanseri diğer kanser türlerine oranla ilk sıralarda yer almaktadır. Tespit edilme açısından da oldukça zorluk çekilen bir kanser türü olarak bilinmektedir. Mide displazisi, midenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerin normal şekilde büyümesini ve gelişmesini durdurmasıdır. Bu hücreler, kontrolsüz bir şekilde büyümeye ve çoğalmaya başlarlar, sonrasında mide kanserine dönüşmektedirler. Bu hastalığı kansere dönüşmeden en aza indirgeyebilmek temel hedeftir. Mide displazisi düşük dereceli ve yüksek dereceli displazi olmak üzere iki şekilde ayrılır. Yüksek dereceli displazi, kanserin bir öncesidir. Bu yüzden mide displazinin tanı ve tedavisi için erken dönemde teşhis son derece önem taşımaktadır. Bu çalışmada, mide displazinin tespiti için derin öğrenme ve evrişimsel sinir ağları teknikleri kullanılarak displazi durumunun erken evrede tespiti amaçlanmaktadır. Çalışmada histopatolojik görüntüler üzerinde birden fazla Evrişimsel Sinir Ağları (ESA) modeli kullanılarak özellik çıkarma işlemi yapılmıştır. Hasta ve sağlıklı olmak üzere iki etiket sınıfına ayrılan veri derin öğrenme mimarileri ve sınıflandırıcılar yardımıyla karşılaştırılmıştır.
Keywords: Derin Öğrenme; Sınıflandırma; ESA; Mide Displazi; Çok Katmanlı Algılayıcı (ÇKA)