HARPUTLU İSHAK HOCA`NIN TEOLOJİK GÖRÜŞLERİ - YILMAZ, ELANUR (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziHARPUTLU İSHAK HOCA'NIN TEOLOJİK GÖRÜŞLERİElanur YılmazFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri BölümüKelam Ana Bilim Dalı2006, Sayfa: X+148İslam dünyasının Batı kültürüyle yoğun olarak temasa geçtiği 19. yy da fikirselanlamda büyük değişim ve gelişmeler yaşanmış, bunun neticesinde ise Batı toplumlarıdünyevileşme sürecine girmiştir. Mevcut durumun İslam'a yansıması ise yıkımsal bireleştiri niteliğinde olmuş ve Müslüman alimler tarafından bu tehditlere yönelik çeşitliilmû faaliyetler yapılmıştır. Biz bu çalışmamızda son dönem Osmanlı alimlerinden olanHarputlu İshak Hoca'nın teolojik fikirlerini inceleyerek onun fikirsel düzlemdegöstermiş olduğu çabayı ortaya koymaya çalıştık.Anahtar kelimeler: İslam, teoloji, Harputlu İshak Hoca.

SUMMARYMaster ThesisISHAK HODJA?S, FROM HARPUT, THEOLOGİCAL THOUGHTElanur YılmazThe University of FıratSocial Sciences InstituteThe Department of Basic İslamic Sciens2006, Page: X+148The 19 th century at which the İslamic world had mass relations with thewestern world had great changes and as a result of this the western world had thesecularizm process. The statue quo?s reflection to the Islam has been destructivecriticism and various scientific activities against these threats were realized. In thisthesis we studied Ishak Hodja?s theological ideas who was from Harput and who wasone of the scientists of the Ottoman period and we tried to put out his struggle in apolitical perspektive.Key words: Islam, theology, Ishak Hodja who was from Harput.
Ishak Hodja`s from Harput, theological thought
Keywords: Din