İHRACAT PAZARLAMASI STRATEJİLERİ İLE FİRMA PERFORMANSI İLİŞKİSİ - Yücel, Atilla (My University, 2019)
Küreselleşme ihracatı birçok firma için önemli bir faaliyet haline getirmektedir. Bu nedenle, firmalarındış pazarlarda başarılı olabilmesi için, ihracat performansını etkileyen faktörlerin belirlenmesi önemli bir unsurolarak ortaya çıkmaktadır. Firmaların ihracat performansını ve başarısını etkileyen temel belirleyiciler vetanımlayıcı faktörler birçok çalışmada ele alınmakla beraber özellikle ihracat performansını etkileyendeğişkenler 5 temel grupta incelenmiştir: Yönetsel Faktörler, örgütsel faktörler, çevresel faktörler, hedef pazarseçimi, standardizasyon ve adaptasyon kararlarını da içeren pazarlama karması değişkenleridir. Firmalarınihracat pazarlaması mantığıyla dış pazarlarda başarılı olmalarında ve istenilen performansa ulaşabilmelerindeuygulayacakları pazarlama stratejilerinin rolü büyüktür. Bu çalışmada; ihracat faaliyetinde bulunan firmalarınpazarlama stratejileri ile performansları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İhracat pazarlaması stratejileri,pazarlama karması elemanları (ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma), pazarlama karmasının adaptasyonu vestandardizasyonu kararları ve ihracat hedef pazar değişkenleri ( pazar seçimi ve bölümlendirme) çerçevesindeele alınarak farklı performans boyutları ile ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Keywords: İşletme