MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ÖFKE VE STRES İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRM (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - Gül, Meltem; Özpolat, Ayşe (My University, 2020)
Muhasebe mesleği, zihinsel faaliyete dayanan, devamlı dikkat gerektiren yoğun, yorucu ve yıpratıcı bir meslektir. Bu özellikleri muhasebe mesleğinde stresle iç içe olmak için yeterlidir. Stres, meslek mensupları üzerinde uykusuzluk, baş ağrısı, huzursuzluk gibi sonuçlar doğurmakla beraber zaman zaman da öfkeye dönüşebilmektedir. Bu çalışmada günümüzde etkisini en fazla çalışma hayatında hissettiren, insanları gerilime ve sıkıntıya düşürerek performanslarını olumsuz yöndeetkileyen dış etkenlere uyum süreci olarak tanımlanan stres ve stresin sonucu olarak ortaya çıkması muhtemel olan öfke arasındaki ilişki Elazığ ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerinde çeşitli demografik faktörlerlebirlikte incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, muhasebe meslek mensuplarının stres düzeyleri ile gelir düzeyi arasında bir ilişki olduğu tespitedilmiştir. Ayrıca stres düzeyleri yüksek olan evli ve kadın meslek mensuplarının öfke düzeylerinin de yüksek oluşu çalışmamızın sonuçları arasındadır.
Keywords: İşletme; Sosyoloji; Psikoloji