DENEYSEL PROLİFERATİF VİTREORETİNOPATİ MODELİNDE TAKROLİMUS'UN ETKİNLİĞİ - UYAR, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Regmatojen retina dekolman cerrahisinin en önemli başarısızlık nedeni PVR'dir. Günümüzde vitreoretinal cerrahideki gelişmelere rağmen PVR tedavisinde hala ciddi problemler mevcuttur. Bu nedenle yapılan labaratuar ve klinik çalışmalar sonucunda farmakolojik adjuvan tedavinin proliferatif süreci değiştirip cerrahinin başarısını arttırabileceği görülmüştür. Bizim çalışmamızın amacı intravitreal takrolimusun büyüme faktörleri ve PVR gelişimi üzerine etkisini araştırmaktır.Çalışmamızda her biri yedi pigmentli kobay içeren üç grup oluşturuldu. Grup 1'deki (kontrol) kobaylara intravitreal 0,2 ml salin solüsyonu uygulandı. Grup 2'deki (sham) kobaylara PVR oluşturmak için intravitreal 0,1 ml'de 0,07 IU dispase ve 0,1 ml salin solüsyonu uygulandı. Grup 3'deki (tedavi) kobaylara intravitreal 0,1 ml'de 0,07 IU dispase ve 0,1 ml'de 25 mikrogram takrolimus enjekte edildi. Deney boyunca toplam beş defa intravitreal takrolimus enjeksiyonu yapıldı. PVR gelişimi için 10 haftalık süre beklenildi. Bu süre bitiminde gözler enüklee edildi ve ikiye bölünerek gross patolojik incelemesi yapıldı. Gross patolojik incelemede PVR evreleri belirlendi. Enüklee edilen globun yarısı histopatolojik olarak ERM oluşumu, retinal fold varlığı ve fotoreseptör hücrelerde bozulma açısından değerlendirildi. Globun diğer yarısının retinası ayrılarak ELİSA yöntemiyle TGF- ß, PDGF, FGF düzeyleri değerlendirildi.Ortalama PVR evreleri ağır PVR oranları açısından değerlendirildiğine tedavi grubunda sham grubuna göre anlamlı oranda düzelme görüldü. TGF- ß, PDGF ve FGF düzeylerinde tedavi grubunda sham grubuna göre anlamlı derecede düşüş gözlendi. Histopatolojik düzeyde ERM oluşumu ve retinal fold varlığı açısından tedavi grubunda anlamlı düzelme olduğu görüldü. Fotoreseptör hücrelerde bozulma açısından tedavi ve sham grupları arasında farkın anlamlı olmadığı görüldü.Bu çalışma intravitreal takrolimus uygulamasının PVR gelişimini baskılayabileceğini göstermiştir. Bu sonuçlar PVR proflaksisinde takrolimusun etkili olabileceğini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: PVR, takrolimus, büyüme faktörleri

PVR is the most important reason for the failure of the rhegmatogenous retinal detachment surgery. Nowadays despite the improvements in vitreoretinal surgery, serious problems in the treatment of PVR are still present. Therefore, as a result of the laboratory and clinical studies, it is observed that pharmacological adjuvant treatment can change the proliferative process and increase the success of the surgery. The aim of our study is to investigate the effect of the intravitreal tacrolimus on growth factor and development of PVR.In this study, each containing seven pigmented cavies of three groups were formed. 0.2 ml saline solution was applied intravitreally to the cavies in Group 1(Control). For the cavies in Group 2(Sham) in order to create PVR, 0,07 IU dispase in 0,1 ml and 0,1 ml saline solution was intravitreally applied. For the cavies in Group 3(Treatment), 0,07 IU dispase in 0,1 ml and 25 microgram tacrolimus in 0,1 ml were intravitreally injected. Total of five times intravitreal injection of tacrolimus was performed during the experiment. For the development of PVR, a period of 10 weeks passed. At the end of this period, eyes were enucleated and divided into two in order to perform gross pathological examination. The stages of PVR were identified during the gross pathological examination. Enücleated half of the globe was evaluated for the histopathologically ERM formation, the presence of retinal fold and impairment of photoreceptor cells. The retina of the other half of the globe was separated and by using ELISA method TGF- ß, PDGF, FGF levels were evaluated.The average PVR stages assessing in terms of severe PVR rates, it is observed that treatment group had been significantly improved compared to the sham group. TGF-ß, PDGF, and FGF levels in the treatment group compared to sham group was significantly decreased. ERM formation and retinal fold in the presence of histopathological level in terms of significant improvement is seen in the treatment group. Photoreceptor cells in terms of degradation of a difference between treatment and sham groups were not statistically significant.This study showed intravitreal tacrolimus application can supress PVR development. These results suggest that in PVR prophylaxis tacrolimus may be effective.Key Words: PVR, tacrolimus, growth factors
Effects of Tacrolimus in experimental proliferative vitreoretinopathy
Keywords: Göz Hastalıkları