RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİNİN WASP PROGRAMI İLE BELİRLENMESİ - ÖZEK, FUAT (Fırat Üniveristesi, 2022)
Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgâr enerjisi son yıllarda hızla kullanılmaya başlanmıştır. Dünyada birçok ülke, hammadde maliyeti olmayan, yerli, sürekli ve temiz bir enerji kaynağı olması, dışa olan enerji bağımlılığının azaltılması, türbinlerin hızlı kurulumu gibi nedenlerle rüzgâr enerjisini diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha çok tercih etmektedir. Tezde öncelikle rüzgâr enerjisi hakkında temel bilgiler verilmiş ve rüzgâr enerjisinin avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir. Rüzgâr enerjisinin dünya üzerindeki ve ülkemizdeki durumu hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin batısında bulunan İzmir ilinin rüzgâr karakteristikleri ve rüzgâr enerjisi potansiyeli incelenmiştir. Bu amaçla, İzmir Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden, 2016- 2020 yılına ait rüzgâr verileri alınmış ve bu verilere dayanarak İzmir ilinin rüzgâr enerjisi potansiyeli istatistiksel olarak analiz edilmiştir.

The use of wind energy from renewable energy sources has been rapid in recent years increase. Many countries in the world, domestic, continuous, without cost of raw materials, being a clean energy source, reducing dependence on the outside, rapidly for reasons such as the realization of wind energy. In the seminar, basic information about wind energy was given and the advantages and disadvantages of wind energy were discussed. The current state of wind energy in the world and in Turkey has been revealed. In this study, wind characteristics and wind energy potential of İzmir province in western Turkey were examined. For this purpose, wind energy data for 2016 - 2020 were obtained from İzmir State Meteorological Affairs General Directorate and based on this data, the wind energy potential of Izmir province was analyzed statistically.
Determination of wind potential and analysis of wind energy with WAsPprogram
Keywords: Enerji; Makine Mühendisliği