iSLAM-BiZANS iLiŞKiLERi BAGLAMINDA "PAVLiKANLAR" ÜZERiNE BiR DEGERLENDiRME - Çog, Mehmet (Fırat University, 2008)
Pavlikanlar dini ve siyasi bir oluşum olarak Bizans tarihinde bilhassa VII.-XI. Yüzyıllarda iz bırakmış bir gruptur. Etnik bir toplumsal yapı olmaktan ziyade dini kara.l-.1:erli bu oluşum Hristiyanlığın itikadi tartışmalarında sık sık gündeme gelmiştir. Bunlara ilaveten Abbasiler dönemi İslam-Bizans mücadelesinde ve Alevilerin menşei tartışmalarında da söz konusu edilmektedir. Bu çalışmada Pavlikanların tarihi serüveni ana hatları ile ele alındıh.1:an sonra, temel inançları, Bizans teolojik tartışmalarmdaki konumları ve Alevilikle bağlantılarının olup olmadığı bilimsel veriler ışığında tartışılmaktadır.
The Paulicians Cemceming Research Connected Relation With Islam-Byzantine
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları