AB AKILLI UZMANLAŞMA STRATEJİSİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE MODELİ İÇİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ VE YOL HARİTASI: TRB-1 BÖLGESİ ÖRNEĞİ - KARA, AIDAY KASMALIEVA (Fırat Üniveristesi, 2022)
AB Bölgesel Politikaları, birçok ülkedeki bölgesel politika mimarisinin temelini oluşturan benzersiz çok uluslu ve ortak bir yasal çerçeveye sahiptir. Bu ortak mimari, genellikle herhangi bir ülkenin iç politikası tarafından yönlendirilmeksizin uygulanışı esas almaktadır. Bu çerçevede akıllı uzmanlaşma, bölge ekonomisini daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomiye dönüştürmeyi amaçlayan bilgi, yenilik ve girişimciliğe dayanan bölgenin mevcut yetenekleri ve bölgesel inovasyon sistemlerinin üzerinde geliştirilen sürdürülebilir bir sonuç odaklı bölgesel kalkınma yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, AB akıllı uzmanlaşma çerçevesinde Türkiye için uygulama modeli oluşturmak amaçlanmıştır. TRB-1 Bölgesi örneğinde bu kapsamda bölgedeki paydaşlar arasında yer alan işletmelerin Akıllı Uzmanlaşma Stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanmasında gerekli yeteneklere sahip olup olmadıkları yarı yapılandırılmış anket ile yüz yüze görüşme tekniği ile incelenmektedir. Bu çalışmada SWOT ve uzman görüşü analizi ile bölgenin genel durumu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. TRB-1 Bölgesi akıllı uzmanlaşmaya yönelik gerekli yeteneklerinin eksikliği bölgesel inovasyon sisteminin zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bölgenin inovasyon, teknolojik, girişimcilik ve ağ yeteneklerini oluşturmak ve geliştirmek için bölgesel inovasyon sistemini oluşturacak mekanizmaya ihtiyacı vardır. Orta gelir tuzağına sahip bir ülkenin inovasyon ve akıllı uzmanlaşma sürecindeki açmazlar, TRB-1 Bölgesinde de kendini göstermektedir. TRB-1 Bölgesinin mevcut kaynakları ile Endüstri 4.0.'a geçiş sürecinde girişimci keşfi ve inovasyonu esas alan Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi, Bölgesel Dijital İnovasyon Merkezi ile birlikte geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.

EU Regional Policies has a unique multinational and common legal framework that underpins the regional policy architecture in many countries. This common architecture is generally based on implementation without being guided by any country's regional policy. In this framework, smart specialization is defined as a sustainable result-oriented regional development approach that builds on the existing capabilities of the region and regional innovation systems based on knowledge, innovation and entrepreneurship, aiming to transform the regional economy into a more competitive and sustainable economy. This study aimed to create a model framework for Turkey within the framework of EU smart specialization. In this context of necessary capabilities for the development and implementation of the Smart Specialization Strategy in the TRB-1 Region example, the capabilities of the enterprises, which are among the stakeholders in the region were examined by semi-structured interview technique. In this study, the general situation of the region was tried to be revealed with SWOT and expert opinion analysis. The lack of necessary capabilities for smart specialization in the TRB-1 Region is due to the weak regional innovation system. The region needs a mechanism to create the regional innovation system in order to create and develop its innovation, technological, entrepreneurial and networking capabilities. The dilemmas in the innovation and smart specialization process of a country with a middle-income trap are also evident in the TRB-1 Region. With the existing resources and capabilities of the TRB-1 Region, the Smart Specialization Strategy, which is based on entrepreneurial discovery and innovation in the transition to Industry 4.0., should be developed and implemented together with the Regional Digital Innovation Hub.
Comparative analysis and roadmap for the Turkey model within the framework of eu smart specialization strategy: Example of TRB-1 region
Keywords: Bilim ve Teknoloji