Çörek Otu Posasının Aktif Karbon Üretiminde Değerlendirilmesi - Aslan, Sibel (My University, 2021)
Çörek otu posası; çörek otundan yağ ekstrakte edildikten sonra geriye kalan kalıntıdır. Bu çalışmada zirai endüstriyel bir atık olan çörek otu posası aktif karbon üretimi amacıyla öncül madde olarak kullanılmıştır. Aktif karbon üretiminde kimyasal aktivasyon işlemi uygulanmıştır. Aktifleştirici madde olarak $ZnCl_2$ kullanılmıştır. Farklı $ZnCl_2$ emdirme oranlarında (1:1 ve 2:1) ve 500 oC’lik aktivasyon sıcaklığında aktif karbon üretimi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen aktif karbon örneklerinin yapısal ve morfolojik karakterizasyonu BET, FTIR, XRD ve pHpzc analizleri ile yapılmıştır. 1:1 (AK1) ve 2:1 (AK2) emdirme oranlarında elde edilen aktif karbon örneklerinin yüzey alanları sırasıyla $505.073 m^2/g ve 276.563 m^2/g$ olarak bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlar çörek otu posasının aktif karbon üretimi için uygun bir öncül madde olduğunu göstermiştir.
Keywords: Aktif karbon; Çörek otu posası; kimyasal aktivasyon; çinko klorür $(ZnCl_2)$