ÇEKME ETKİSİNDE BİR KENARI ANKASTRE VE ORTASINDA DİKDÖRTGEN DELİK BULUNAN DÜZLEM KOMPOZİT LEVHALARDA GERİLME ANALİZİ - KAMAN, METE ONUR (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada kompozit malzemeden imal edilmiş, ortasında dikdörtgen delik bulunan, bir ucu ankastre ve uniform yayılı çeki yüklerine maruz kalan düzlem levhalarda elasto-plastik gerilme analizi yapılmıştır. Malzeme olarak alüminyum matriks ve çelik fiberden oluşmuş çelik alüminyum kompoziti seçilmiştir. Çalışmada sonlu elemanlar metodu kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde dokuz düğümlü izoparametrik sonlu elemanlar kullanılmıştır. Düzlem levha ortasındaki dikdörtgen deliğin boyutları değiştirilerek farklı boyutlar için ayrı ayrı sonuçlar bulunmuştur. Uniform yayılı çeki yükleri, ilk akmayı başlatan değerden itibaren kademeli olarak artırılarak farklı fiber takviye açılarında levhalara uygulanıp elasto- plastik gerilme analizi yapılmıştır.rv Analizler sonucunda kompozit levhada gerilme yığılmasından dolayı ortaya çıkan akma nedeniyle artık gerilmeler elde edilmiştir. Elde edilen artık gerilmelerin delik etrafındaki dağılımı, farklı delik boyutları ve takviye açıları için grafikler halinde sunulmuştur. Ayrıca kademeli olarak artırılan yüklemeye bağlı olarak, akmaya katılan düğümlerden elde edilen plastik bölge yayılışı incelenmiştir. Sonuçta delik boyutları arttıkça iç gerilmelerin de arttığı görülmüştür. Ayrıca takviye açısının her değeri için uniform yaydı çeki yüklerinin artmasıyla, levha üzerindeki gerilmelerin değeri ve plastik bölgelerin alam artmıştır. Aynı delik boyutları ve yükleme için takviye açısının artmasıyla, plastik bölgeler de genişleme elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Elasto-plastik gerilme, sonlu elemanlar metodu, kompozit malzeme, artık gerilme.
Stress analysis of composite plate which has rectangular hole in its middle and serving as a cantilever beam under tensile stress
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering