Diyarbakır ve çevresinde eksternal myiasis etkenleri ve mevsimsel dağılımları - İpek, Duygu Neval Sayın; Şaki, Cem Ecmel; Özer, Edip (My University, 2011)
Ocak 2008 - Aralık 2009 ayları arasında Diyarbakır ve çevresinde kokulu yapışkan tuzaklar kullanılarak Calliphoridae, Sarcophagidae ailelerine ait toplam 6581 adet sinek yakalanmıştır. Sineklerin 5424 (%82.43)’ünün Lucilia sericata, 833 (%12.65)’ünün Calliphora vicina, 222 (%3.38)’sinin Chrysomyia albiceps, 93 (%1.42)’ünün Calliphora vomitoria, 3 (%0.04)’ünün Sarcophaga haemorrhoidalis, 3 (%0.04)’ünün Sarcophaga argyrostoma ve 3 (%0.04)’ünün de Sarcophaga carnaria olduğu görülmüştür. Sineklerin 5186 (%78.80)’sının dişi, 1395 (%21.20)’inin erkek olduğu belirlenmiştir. S. argyrostoma ve S. carnaria’nın sadece erkeklerine rastlanırken, diğer türlerin erkek ve dişilerine rastlanmıştır. Her iki yılın Ocak, Aralık ve Ağustos aylarında görülmeyen sineklerin 2008 yılı Nisan ayında (%48.43) ve 2009 yılı Nisan ayında (%45.64) en yüksek oranda bulundukları görülmüştür.
Keywords: Türkiye; Diyarbakır; mevsimsel bolluk; çiftlik hayvanları; miyaz; evcil hayvanlar; mevsimsel değişimler; Calliphora vomitoria; Chrysomya albiceps; Sarcophaga carnaria; mevsime bağlılık; Sarcophaga argyrostoma; Sarcophaga; Lucilia sericata; Calliphora vicina