SALKAYA DERESİ İLE DAMBÜYÜK OVASI ARASINDA KALAN SAHANIN (ELAZIĞ KUZEYBATISI) FLORASI - HAYTA, ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışma, Salkaya Deresi ile Dambüyük Ovası Arasında Kalan Sahanın (Elazığ Kuzeybatısı) florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. 2009-2012 yılları arasında çalışma alanından 3283 bitki örneği toplanmıştır. Araştırma alanı B7 karesi içinde yer alıp, İran-Turan fitocoğrafik bölgesi içindedir. Alandan toplanan bitki örneklerinin teşhisinden sonra 84 familya ve bu familyalara ait 374 cins ve bu cinslere ait tür, alttür ve varyete seviyesinde toplam 798 takson saptanmıştır. Bu taksonlardan 3 tanesi Pteridophyta, 795 tanesi Spermatophyta bölümlerine aittir. Spermatophyta bölümünde bulunan, Coniferophyta ve Magnoliophyta alt bölümleri ise sırasıyla 6 ve 789 takson içermektedir. Magnoliophyta alt bölümüne ait 789 taksonun, 686'sı Magnoliopsida, 103'ü ise Liliopsida sınıfına ait olduğu tespit edilmiştir. Toplam 85 takson Türkiye için endemiktir. Endemizm oranı %10.6'tür. 15 takson ise B7 karesi için yeni kayıt olarak saptanmıştır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine göre dağılımı şöyledir: İran-Turan 306 (%38.5), Akdeniz 36 (%4.5) ve Avrupa-Sibirya 34 (%4.1).Çalışma alanındaki en büyük familyalar ise şöyle bulunmuştur; Asteraceae (96), Fabaceae (92), Lamiaceae (69), Brassicaceae (61), Poaceae (53), Caryophyllaceae (39), Apiaceae (34), Boraginaceae (32), Scrophulariaceae (27), Liliaceae (26). Flora bölgesindeki en büyük 10 cins ise şunlardır: Astragalus, Salvia, Vicia, Silene, Centaurea, Veronica, Alyssum, Euphorbia, Trifolium ve Ranunculus.

THE FLORA OF THE AREA LOCATED BETWEEN SALKAYA CREEK AND DAMBUYUK LOWLAND (ELAZIG NORTHWEST)This research was carried out to determine the flora of district between Saklaya creek and Dambüyük lowland (Elazig Northwest). 3283 plant specimens were collected from the research area, between 2009-2012 years. The research area is located B7 square and also in Irano-Turanian phytogeographic region. After identification of the plant samples which were collected in research area, 84 families and 374 genera which belonged to these families and totally 798 taxa were determined as species, subspecies and variety levels. From these, 3 taxa belongs to Pteridophyta, 795 taxa belongs to Spermatophyta division. Coniferophyta and Magnoliophyta subdivisions in Spermatophyta division, include 6 and 789 taxa, respectively. In Magnoliophyta subdivision, 686 taxa were determined in Magnoliopsida and 103 taxa were determined in Liliopsida class. Totally 85 taxa are endemic for Turkey. The endemism ratio of the research area is 10.6 %. 15 taxa were determined as new record for square B7. The distibution of phytogeographic elements are: Irano-Turanian 306 (38.5%), Mediterranean 36 (4.5%) and Euro-Siberian 34 (4.1%).The largest families in the studied area were found as following: Asteraceae (96), Fabaceae (92), Lamiaceae (69), Brassicaceae (61), Poaceae (53), Caryophyllaceae (39), Apiaceae (34), Boraginaceae (32), Scrophulariaceae (27), Liliaceae (26). The largest 10 genera in the region flora were: Astragalus, Salvia, Vicia, Silene, Centaurea, Veronica, Alyssum, Euphorbia, Trifolium and Ranunculus.
The flora of the area located between salkaya creek and dambuyuk lowland (elazig northwest)
Keywords: Botanik