Elazığ Yöresi’nde Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yetiştiriciliği Yapan Farklı Kapasitedeki İşletme Çalışanlarının Sosyo-Ekonomik Yapısı - Aydoğdu, Seda İmert; Özdemir, Yaşar (My University, 2019)
Bu çalışmada, Elazığ ilinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)yetiştiriciliği yapan farklı kapasitelerdeki işletmelerde çalışanlarınsosyo-ekonomik yapıları incelenmiştir. Aktif olarak çalışan, 72 adet küçük(?25 ton/yıl), 50 adet orta (25,01-250 ton/yıl) ve 37 adet büyük (?250,01 ton/yıl)kapasiteli olmak üzere; 159 adet kafes ve havuz işletmesi ile biri kamuya ait3 adet yavru üretimi yapan işletmelerden anket yolu ile elde edilen verilerdeğerlendirilmiştir. İşletme sahipleri ve işletmelerde çalışanlara yönelik yapılansosyo-ekonomik analizler sonucunda, 731 kişinin işletmelerde istihdam edildiği,% 55,40’nın işsizlikten dolayı bu işi seçtikleri belirlenmiştir. İşletmelerde 1-20arasında personel çalıştırılırken, % 58,90’lık yüksek oranla 1-3 arasında personelçalıştırıldığı, yaş dağılımlarının 19-50 arasında değiştiği, % 43,36’lık oranla20-29 yaş grubunda oldukları ve çalışanların % 94,66’sının erkek % 5,34’ününkadın olduğu bulunmuştur. Çalışanların % 71,14’ünün evli olduğu, eğitimdurumları incelendiğinde % 46,36’lık oranla en yüksek grubu ortaöğretimmezunları oluşturmuştur.
Keywords: Balıkçılık; Su Kaynakları; Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ziraat Mühendisliği