DENEYSEL DİYABETİK RATLARDA TAURİNİN BÖBREK DOKUSUNDA PAPR?, IRS-1, HSP-27, HSP-72 DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - ERTEN, FÜSUN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kronik böbrek hastalığının en yaygın sebebi olan diyabet, fonksiyonel ve yapısal olarak ciddi komplikasyonlara yol açar. Diyabetin tedavisinde insülin takviyesinin yanı sıra oksidatif stresin olumsuz etkilerini de gidermek gerekir. Bu çalışmanın amacı da, kuvvetli bir antioksidan olan taurinin streptozotosin ile diyabet oluşturulan sıçanların (ratların) böbrek dokusunda PPAR?, IRS-1, HSP-27, HSP-72 proteinlerinin düzeyleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Standart deneysel hayvan çalışmaları etik kurallarına uygun olarak yürütülen çalışma, 8 haftada 4 gruba ayrılmış 40 adet erkek Wistar albino ırkı sıçanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna serum fizyolojik, taurin grubuna %2 içme suyuna taurin ekleyerek, STZ grubuna 60 mgkg i.p. (tek doz) ve STZ+Taurin grubuna ise Taurin ve STZ uygulanarak oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda, PPAR? (p<0.01), IRS-1 (p<0.001), HSP-27 (p<0.01) ve HSP-72 (p<0.001) düzeylerine bakıldığında gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Taurin uygulanmış gruplarda PPAR? (p>0.05), IRS-1 (p>0.05), HSP-27 (p>0.05) ve HSP-72 (p>0.05) düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir değişim gözlenmezken, STZ uygulanmış gruplarda PPAR? (p<0.01), IRS-1(p<0.001) ve HSP-72 (p<0.001) düzeylerinde anlamlı bir düşüş gerçekleştiği görülmektedir. Ancak, HSP-27 (p<0.01) düzeyinde STZ uygulanmış grupta belirgin bir artış gözlenmiştir. STZ + Taurin uygulanmış gruplarda ise, PPAR? (p<0.05), IRS-1 (p<0.001) ve HSP-72 (p<0.05) düzeylerinde STZ uygulanmış gruplara göre artış olduğu tespit edilirken, HSP-27 (p<0.05) düzeyinde düşüş olduğu belirlenmiştir. Kontrol ve taurin grubundaki sıçanlardan alınan böbreklerde herhangi bir patoloji gözlenmemiştir. Ancak, STZ verilen grupta histopatolojik değişiklikler gözlenmiştir. Taurin + STZ grubunda ise STZ?nin indüklediği histopatolojik değişikliklerin şiddetinin azaldığı görülmüştür. Bu sonuçlara göre, STZ ile diyabetik nefropati oluşturulan sıçanlarda taurin uygulanmasının nefropatiyi yavaşlatıcı ve iyileştirici etkisinin olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Diyabet, STZ, Taurin, PPAR?, IRS-1, HSP-27, HSP-72.

Diabetes, which is the most common reason of cronic renal failure, causes serious functional and structural complications. In diabetes treatment improving oxidative stress negative effects is important as well as insülin administration. In this study we intend to investigate the effects of taurin on PPAR?, IRS-1, HSP-27, HSP-72 levels in streptozotocin induced diabetic rats. The study conducted according to the ethic rules of standard experimental animal studies includes 40 Wistar albino male rats separated into four groups during 8 weeks. For the control group, serum physiologic; for taurine group, 2% taurine added to the drinking water; for STZ group, 60 mgkg i.p. (single dose) and for STZ+Taurine group, Taurine and STZ are made use of. The study results shows that there is significant difference among the groups when the PPAR? (p<0.01), IRS-1 (p<0.001), HSP-27 (p<0.01) and HSP-72 (p<0.001) levels are examined. In PPAR? (p>0.05), IRS-1 (p>0.05), HSP-27 (p>0.05) and HSP-72 (p>0.05) levels in the Taurine groups, no significant difference is seen in terms control group but in PPAR? (p<0.01), IRS-1 (p<0.001) and HSP-72 (p<0.001) levels in the STZ groups a significant decrease is found. On the other hand, a clear increase is found in HSP-27 (p<0.01) level in the STZ group. Moreover, while an increase in PPAR? (p<0.05), IRS-1 (p<0.001) and HSP-72 (p<0.05) levels are seen in the STZ + Taurine groups; in HSP-27 (p<0.05) level a decrease is seen compared to the STZ groups. No pathology is found in kidneys taken from the rats in taurine and control groups. But in STZ groups it is seen histopathological changes in kidney tissues. Finally, it is understood that in Taurine + STZ group, intensity of histopathology changes which STZ induced has decreased. According to these results, it can be said that the taurine application has slowing and curing effects on the rats whose diabetic neuropathy is done through STZ. Key Words: Diabetes, STZ, Taurine, PPAR?, IRS-1, HSP-27, HSP-72.
The effects of Taurine on the levels of PAPR?, IRS-1, HSP-27, HSP-72 of kidney tissue of experimental diabetic rats
Keywords: Biyoloji