SÜNEN-İ NESÂÎ [NÜSHALARININ] RİVAYETİ - Erkaya, Musa (Fırat University, 2014)
Ebu Abdurrahman Ahmed b. Şuayb b. Ali b. Sinan b. Bahr b. Dînâr en-Nesâî Horasan [bölgesindeki] Nesâ’da 215 yılında doğdu.1 On beş yaşına gelince Horasan’daki meşhur hadisçi Kuteybe b. Saîd’i ziyaret etmek için yola çıktı ve on dört ay süre ile ondan ilim tahsil etti.2 Horasan, Cezîre, Suriye, Mısır ve Hicaz’da pek çok kişiden hadis dinledi ve Kahire’ye yerleşip, Zukâku’l-Kanâdîl’de hayatını sürdürdü.3 Fıkıh, sahih ve zayıf hadisler ve isnatlarda ismi geçen şahıslar hakkındaki bilgisi ile büyük bir şöhret kazandı. Hâkim 321–405 , hâfız Ebu Ali [en-Neysâbûrî] 277–349 ’nin; gördüğü Müslümanların dört imamını zikrederken Nesâî’yi en başta zikrettiğini birçok defa duyduğunu söylemektedir.