TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE ANADOLU`NUN İKTİSADİ DURUMU (PALEOLİTİK ÇAĞ'DAN ASUR TİCARET KOLONİLERİ DÖNEMİNE KADAR) - ARSLANTAŞ, YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi TARİH ÖNCESİ DÖNEMDE ANADOLU'NUN İKTİSADİ DURUMU (Paleolitik Çağ' dan Asur Ticaret Kolonileri Dönemine Kadar) Yüksel ARSLANTAŞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2003, K+375 İnsanoğlu Paleolitik ve Mezolitik Çağlarda yaşamını avcılık ve toplayıcılıkla sürdürmüştür. Bu çağlarda insan tamamen tüketicidir, üretmemektedir. İklim şartlannm değişmeye başladığı Neolitik Çağ' da hayvan türleri ve yiyecek kaynaklarının azalması nedeniyle bazı hayvan ve bitki türleri ıslah edilerek üretilmeye başlanmıştır. Üretim faaliyetleri ile beraber yerleşik hayat ve ilk köyler de ortaya çıkmıştır. Kalkolitik çağ ise insanın ladeni tanıdığı çağdır. Bu çağda madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yürütüldüğü ve maden eserlerin bir ticaret malı haline geldiğini görmekteyiz. Güney kültürleri bu çağda Anadolu'ya büyük ilgi göstermişlerdir. Tunç Çağı insanın bakırdan daha sert bir maden alaşımı elde etmek amacıyla kalay ile bakır ya da bakır ile arseniği karıştırarak yeni bir alaşım elde ettiği çağdır. Bu çağda şehir devletleri ortaya çıkmış, ticaretin de gelişmesiyle bu devletlerin idarecileri zenginleşmiştir. Anahtar kelimeler: Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Bronz, Karain, Yanmburgaz, Çayönü, Çatalhöyük, İkiztepe, Troia.
Economical condition of Anatolia in prehistorical ages (from Paleolthic age to Assyrian trade Colonies Period)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History