Case report: Mediastinal hydatid cysts - Özyurtkan, Mehmet Oğuzhan; Koçyiğit, Semih; Çakmak, Muharrem; Özsoy, İbrahim Ethem; Balcı, Akın Eraslan (My University, 2009)
Kist hidatiğin intratorasik tutulumu beklenen bir durum olmakla birlikte, göğüs duvarı, mediyasten, perikard, miyokard, fissür ve plevral boşluk tutulumları nadir olarak bildirilmektedir. Mediyasten tutulum oranı %0.1-0.5'tir. Bu yazıda iki adet mediyastinal kist hidatik vakası sunulmuştur. Her iki hastada ön mediyastinal tutulum, birinde ek olarak perikardiyal tutulum mevcuttu. Kistlerin hepsi torakotomi ile çıkarılmıştır. Özellikle endemik bölgelerde, mediyastinal kistik lezyonların ayırıcı tanısında kist hidatik akla gelmelidir. Cerrahi önerilen bir tedavi metodudur ve ilave medikal tedavi rekürens olasılığını azaltmaktadır.
Keywords: Perikardiyum; Türkiye; Erişkin; Tanı; ayırıcı; Erkek; Ekinokokkoz; Orta yaşlı; Tekrarlama; Solunum yolu hastalıkları; Mediastinal hastalıklar; Endemik hastalıklar; Dalak hastalıkları