9. SINIF ESKİ VE YENİ COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - BAĞCI, FÜSUN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu tez, 2005 - 2006 yılında uygulamaya başlanan ortaöğretim Lise 1. (9.) sınıf yeni coğrafya öğretim programı ve eskisinin yeterliliğini ve etkinliğini belirlemek amacıyla yapılmış bir araştırmayı kapsamaktadır. Bu araştırma, Elazığ il merkez ve ilçelerindeki seçilen okullarda 2008 yılında gerçekleştirilmiştir. Elazığ' da farklı okullarda görev yapan 56 coğrafya öğretmenine uygulanmıştır. 2005 öncesi ve mevcut coğrafya öğretim programıyla ilgili 28 soru bu coğrafya öğretmenlerine sorulmuş e her iki program hakkındaki yaklaşımları gözlenmiştir. Sorular her iki coğrafya programının kazanım, içerik, öğretim ve değerlendirme süreçlerini belirlemeyi amaçlayan veriler ankette toplanmıştır.Öğretmenlerin her madde hakkındaki görüşlerinin sonucunda ortaya çıkan her bir değerin ayrı ayrı aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları istatistik programları kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, her iki coğrafya öğretim programının kazanım, içerik, öğretim ve değerlendirme süreçleri, öğretmenlerin kıdem, cinsiyet, görev yaptıkları okul türleri ve seminere katılıp katılmama durumları dikkate alınarak, istatistiki analizlerle (varyans analizi ve t testi) test edilmiştir. Sonuçta, öğretmenlerin görüşleri, yeni coğrafya programının öğrenci merkezli, yeni teknolojileri kullanmaya uygun ve eskisinden daha fazla etkinlik içerdiği noktasında yoğunlaşmıştır.

In this thesis, It is aimed to examine the efficiency and the ability to answer the expectations for the old and new geography curriculum of the 9th grade which had been started to apply from the 2005-2006 academic years. This study was administered in Elazığ in term 2008 through selected secondary schools in the city and towns. The survey was applied on 56 geography teachers employed in different schools of Elazığ. 28 questions on the old (before 2005) and recent geography programs were asked to the geography teachers to observe and test the approachs on the both program. The data were collected in prepared survey, aims to comparise the planned goals, contents, learning period and the evaluation of both geography programs.The mean and standart deviation of the points appeared as consequence of the views of teachers about each substance were calculated seperately bu using statistical programs. Besides, the planned goals, contents, learning and evaulation periods of the both curriculum were examined with the statistical tests (Variance analysis, t ? tests) according to the teachers seniority, gender, employeed school and whether participated a seminar or not. Finally, the teachers view has concentrated on the present geography program to be as, the student centered curriculum, convenient to use recent learning technologies and it has more effectiveness than the old one
An assessment of teachers' views on the 9th grade old and new geography curricula (Case of Elazığ city)
Keywords: Coğrafya