TÜRKİYE MEYVE ÜRETİM YÖRELERİNİN BELİRLENMESİ KONUSUNDA BİR DENEME - DURMUŞ, ESEN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi Türkiye'nin Meyve Üretim Yörelerinin Belirlenmesi Konusunda Bir Deneme Esen DURMUŞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı ELAZIĞ - 2001, Sayfa : X-161 Bu çalışmada tarımsal bölge sınırlandırılmasında kullanılan çeşitli kriterlerin tesbiti ve bu konuda esas rolü oynayan başlıca unsurların tayini, bu unsurların ne şekilde gruplandmlmış olduklarını Türkiye'de ilçeler bazında meyve üretimine bağlı olarak ortaya koymaya çalışılmıştır, Ülkemizde ve dünyada daha önce yapılmış çalışmalara da değinerek bu çalışmaların ışığı aranda çalışmalar şekillendirildi. Böylece D.LE.'den 1992 - 1997 yıllarına ait altı yıllık ortalama üretim değerleri ile meyvelerin yetişme koşullan, ülkenin yüzey şekilleri ile iklim unsuru birlikte değerlendirilerek 36 meyvenin dağılış haritaları oluşturulmuştur. Bu haritaların üst üste çakıştınlması sonucunda 28 ayrı meyve ürerim yöresi belirlenmiştir. Bu yöreler belirlenirken meyveciliğin yapılmadığı ya da çok az yapıldığı alanlarda kendiliğinden ortaya çıkmıştır. Ülkemizin hemen her yerinde yapılan coğrafi etütlerle, bu alanların fiziki ve beşeri coğrafya koşullan büyük ölçüde incelenmesi sonucunda ülkenin topografik bir zenginliğe sahip olduğu, iç kısımların sanıldığı gibi yüksek ve engebeli alanlar özelliği göstermediği, bölge içinde meydana gelen topografik farklılıklar, yani ovalık alanlar, havza tabanları, depresyonlar ve yükseltinin azaldığı alanlar bölgelerin tek bir çizgide çizilmesinin mümkün olmadığını ve ülkemizde çeşitli kriterler ışığında farklı bölüm ve yörelerin belirlenmesi gerektiği gözlemlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER; Tarımsal bölge, Tarımsal yöre, Meyve üretim yöresi, Meyvecilik. n

SUMMARY Master Thesis Esen DURMUŞ An Essay on Defining the Fruit Producing Regions of Turkey. Fırat University The İnstituation of Social Sciences The Department of Geografhy 2001, 161 pace. In this study, we tried to demonstrate the determination of some factors which are used in the definition of agricultural areas the determination of the main factors and how these have been grouped according to the production of fruit in the counties of Turkey. We also talked about the studies made in our country and in the world and we shaped the study according to this. In this way the distribution maps of 36 kinds of fruit have been drawn by evaluating the average valves of 6 years between 1992 and 1997 the growing conditions of fruit the surface shapes of the country and the climate factors, together. As a result of using all these maps, 28 different regions have been determined for the production of fruit. While determining these regions the areas where fruit is grown less or where fruit is never grown have been demonstrated. As a result of the studies of the geographical analysis and geographical and physical examinations of nearly every part of our country, it was seen that the country was rich in shapes of the earth surface, and the exterior parts weren't so high as they were thought to be. By examining the differences in shapes of the earth surface, namely the grassy lands, river basins and the regions where the depressions and elevations decrease it was also seen that it wasn't possible to draw it in only one way. THE KEY WORDS: Agricultural regions, Agricultural areas, fruit producing areas, fruit trade. m
An Essay of defining the fruit producing regions of Turkey
Keywords: Coğrafya; Geography