SURİYELİ SIĞINMACILARIN ENTEGRASYON SÜRECİ VE SORUNLARI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - DAĞDEVİREN, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı gösterilerin kısa zamanda ciddi çatışmalara ve ardından da bir iç savaşa dönüşmesi ile birlikte Suriye'den komşu ülkelere doğru ciddi ve dramatik bir insan kaçışı yaşanmaya başlanmıştır. Suriye'de devam eden bu durum milyonlarca Suriyelinin başka ülkelere sığınmak zorunda kalmasına yol açmış ve Suriyelilerin yaşam ve göç sürecinin gelecek kaygılarını artıracak şekilde çok daha karmaşık bir hal alarak devam etmesine neden olmuştur. Bu nedenle öncelikle kısa süreli ve geçici bir durum olarak görülen bu göç olgusu, gün geçtikçe kalıcı bir hal almıştır. Bu durum, göç eden insanları, geçim ve sosyal uyum süreçlerini içeren ve ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan genel toplum ile bütünleşmelerini sağlayacak çeşitli stratejiler geliştirme zorunluluğu ile baş başa bırakmaktadır. T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 28.06.2018 tarihli resmi verilerine göre Türkiye'de 3.562.523 Suriyeli bulunmakta ve bu rakamın büyük bölümünü barınma merkezleri dışında yaşamlarını sürdürmekte olan 3.347.905 Suriyeli oluşturmaktadır. Aynı verilere göre Elâzığ ilinde de 11.580 Suriyeli sığınmacı ikamet etmektedir. Bu araştırma kapsamında, Elazığ ilinde ikamet etmekte olan Suriyeli sığınmacıların sosyal, ekonomik ve kültürel entegrasyon süreçlerinin anlaşılması amacına yönelik olarak; iş bulma, meslek edinme durumu ve çalışma koşulları, kazancın temel ihtiyaçları karşılamaya yetip yetmediği, sağlık hizmetlerinden faydalanma durumları ve söz konusu hizmetlerin yeterliliği, çocukların eğitim olanakları, ikamet edilen konutların niteliği ve yeterliliği, yardımlaşma, ayrımcılık ve dışlanma bakımından yerel halkla ilişkilerin durumu gibi konularda, gerçekleştirilen saha araştırmasından elde edilen verilerden hareketle genel bir değerlendirme yapılmaktadır. Elazığ'ın 7 mahallesinde ikamet etmekte olan 60 kişi ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre Suriyeli sığınmacılar ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan uyum ve entegrasyon sürecini zora sokan çeşitli güçlüklerle karşı karşıya bulunmakta ve özellikle geçim sıkıntısı, iş ve çalışma koşulları, sosyal ilişkilerde güven sorunu ve ayrımcılık ve hemen her alanda bir engel olarak karşı karşıya kalınan dil yetersizliği bu güçlüklerin başında gelmektedir. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye, Sığınmacı, Entegrasyon, Sosyal Bütünleşme

With the anti-regime demonstrations in Syria that began on March 15, 2011, and shortly after turned into a serious conflict and then into a civil war, a serious and dramatic escape from Syria to neighboring countries has begun to take place. This situation in Syria has caused millions of Syrians to have to take refuge in other countries, causing the life of Syrians and the immigration process to continue in a more complex way that increases future concerns. Due to this situation, this immigration phenomenon which was previously seen as a short-term and temporary situation, has become permanent. This leaves the migrants with the obligation to develop a range of strategies that would provide integration with the general society in terms of economic, social and cultural aspects and include livelihoods and social cohesion processes. According to the official data dated 28.06.2018 of the Republic of Turkey Ministry of Interior Directorate General of Migration Administration, there are 3.562.523 Syrians in Turkey and a large part of this number, 3.347.905, constitutes Syrians living outside the shelters. According to the same data, 11.580 Syrian asylum-seekers live in Elazığ province. With the aim of understanding the social, economic and cultural integration processes of the Syrian asylum-seekers residing in the province of Elazığ, in this study a general evaluation is made based on the data obtained from the field study conducted on such matters as employment, occupational status and working conditions, sufficiency of earnings to meet basic needs, the availability and the adequacy of health services, educational opportunities for children, the quality and adequacy of housing, the situation of the relationships with the local people in terms of solidarity, discrimination and exclusion. According to the data obtained from the interviews with 60 people residing in 7 districts of Elazığ by using in-depth interview technique, Syrian asylum-seekers are confronted with various difficulties in economic, social and cultural terms that make the social cohesion and integration process difficult, and especially living costs, work and working conditions, the problem of trust and discrimination in social relations and the inadequacy of language are at the top of these difficulties. Key Words: Migration, Syria, Asylum-Seeker, Integration, Social Cohesion
Integration process and problems of Syrian asylum seekers: The case of Elazığ
Keywords: Sosyoloji