HARPUTLU ABDÜLHAMİD EFENDi VE HZ. PEYGAMBERiN ÜSTÜNLÜGÜ MESELESi - Yeşilyurt, Temel (Fırat University, 2002)
Abdulhamid el-Harpüti, Hz.Peygamber'in üstünlüğü meselesini, "Safveiü'lEfkiiri'I- Ulema fi İsbiiti ilmi Nebiyyinü bi'I-Esma" adlı eserinde tartışmıştır. Abdülbamid Efendi'nin temel tezi, peygamberlere özgü bütün nitelikler açısından Hz. Peygamber'in diğer peygamberlere mutlak üstünlüğü şeklinde özetlenebilir. Bununla birlikte onun, bu tezini kanıtlamaya çalışırken izlediği yöntem büyük ölçüde teolojik olmaktan çok mistik; kullandığı dil ise sfifi dilidir. Bu nedenle bu eserinde hiçbir şekilde salt kelami tartışmalar içine girmemiş, büyük ölçüde rivayetçi ve sfifiyane bir üslubu benimsemiştir. Hz. Peygamber'in üstünlüğünü doğrularken hareket noktasını, onun mucizeleri ve bakikati oluşturmuştur. Sonucu ise, Hz. Peygamber'in Allah'ın isimlerinin en kapsamlı göstergesi (muzhiri) oluşu belirlemektedir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları