ARŞİV BELGELERİNE GÖRE ATATÜRK DÖNEMİ RÜŞVET VAKALARI VE RÜŞVETLE MÜCADELE - Çelik, Ahmet (My University, 2020)
Rüşvet, toplumlardaki en eski suçlardan biridir. Bireyin sürekli daha fazlasını istemesinden dolayı psikolojik temelli olanrüşvet, farklı toplumsal sebeplerden kaynaklı olarak her dönem rastlanılan bir sorun olmuştur. Osmanlı Devleti zamanındadevletin mücadele etmek zorunda kaldığı rüşvet suçu, Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk yıllarında da görülen bir vakadır. Farklıkamu kurumlarında, devlet görevlileri rüşvet suçunu işlemişlerdir.İnsan psikolojisi temelinde ortaya çıkan rüşvet suçu, sosyo-kültürel, siyasi ve ekonomik şartlara göre şekillenir. Söz konusuşartlar dönemsel olarak değişkenlik gösterir ve bu da rüşvetin çeşidini ve yaygınlığını etkiler. Atatürk dönemi Türkiye’sininşartları da rüşvet suçu üzerinde etkili olmuştur.Çalışmamızda; dönemsel sebepleri ile birlikte, Atatürk dönemi Türkiye’sinde meydana gelen rüşvet vakaları incelenmiştir.Alanlarına göre rüşvet suçunun işlendiği kamu kurumları, rüşvet suçlarının mahiyeti, devletin bu suçu önlemek için aldığıtedbirler ve uygulanan cezalar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Tarih