İNGİLİZCE ÖĞRETİMİNDE TERS YÜZ SINIF MODELİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ - KÜPELİKILINÇ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Yirminci yüzyılın son çeyreğinde teknolojinin her alanda gelişmesine paralel olarak eğitim alanında da çok hızlı ilerlemeler yaşanmıştır. İnternet, bilgisayar, tablet, telefon ve akıllı tahtaların eğitim sürecinde aktif olarak kullanılmasıyla eğitim çok farklı bir boyuta kaymıştır. Son yıllara kadar daha çok geleneksel eğitim modellerinin kullanıldığı eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanılmasıyla, eğitimin yalnızca dört duvar arasında yapılmadığı, aksine her yerde ve her zaman yapılabileceği anlayışı benimsenmiştir. Bu sebeple, eğitimle ilgili sürekli gelişen ve değişen teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni eğitim modelleri ortaya çıkmıştır. Bu eğitim modellerinden biri de popüleritesi her geçen gün artan ters yüz sınıf modelidir. Bu model, derste yapılan teorik bilgilendirmelerin, konuyla ilgili bilgi düzeyinin artırılması işlemlerinin evde, konuyu pekiştirmek için evde yapılan etkinliklerin ise okulda yapılması olarak ifade edilebilir. Bu çalışmanın amacı ters yüz sınıf modelinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersi akademik başarıları ve öğrencilerin derse karşı tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 80 öğrenci (deney grubu= 39; kontrol grubu= 41) oluşturmaktadır. Öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanıldığı çalışma, toplam 11 hafta sürmüştür. Deney grubunda dersler ters yüz sınıf modeli ile kontrol grubunda ise geleneksel yöntem ile yürütülmüştür. Deneysel çalışma öncesinde ve sonrasında hem deney grubuna hem de kontrol grubuna akademik başarı testi ile İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Araştırmanın başarı testi araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve 31 sorudan oluşmuştur. Başarı testinin madde güçlüğü .57, madde ayırıcılık gücü .43 ve iç tutarlılığını belirlemek için yapılan Kuder Richardson-20 (KR-20) değeri ise .84 olarak hesaplanmıştır. Uygulama sonunda elde edilen verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde eşli gruplar ve bağımsız gruplar t-testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda akademik başarı değişkeninde deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencileri kıyaslandığında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu da, İngilizce dersinde ters yüz sınıf modeli ile derslerin yürütülmesinin geleneksek yönteme kıyasla daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. İngilizce dersine yönelik tutum değişkeninde ise deney grubu ortalaması kontrol grubu ortalamasından yüksek olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Tutum ölçeği duyuşsal alt boyutunda deney grubu öğrencilerinin ortalaması kontrol grubu ortalamasından yüksektir; ancak, bu fark anlamlı bulunamamıştır. Bilişsel alt boyutta ise kontrol grubu öğrencilerinin ortalaması deney grubu öğrencilerinden yüksek bulunmuştur. Ancak, bu fark anlamlı bulunamamıştır. Elde edilen sonuca göre, ters yüz sınıf modelinin öğrenmeye olumlu yönde etki ettiğinden diğer öğretim kademeleri ile farklı sınıf düzeylerinde kullanılması önerilmiştir. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretimi, Harmanlanmış Öğrenme, Ters Yüz Sınıf Modeli, Geleneksel Öğretim, Akademik Başarı, Tutum.

In the last quarter of the twentieth century, in parallel with the development of technology in every field, there has been rapid progress in the field of education, too. Education has changed to a very different dimension with the active use of the internet, computers, tablets, phones and smart boards in the education process. With the use of information technologies in education, where traditional education models were used until recent years, an understanding has been adopted that education is not only done within classroom, but also can be done anywhere and at any time. For this reason, new education models have emerged in parallel with the constantly developing and changing technological developments in education. One of these education models is the flipped classroom, whose popularity is increasing day by day. This model can be expressed as the theoretical information given in the course and the processes of increasing the level of knowledge on the subject are done at home, and the activities done at home to reinforce the subject are done at school. The aim of this study is to examine the effect of the flipped classroom on the academic achievement of 7th grade students in English calass and their attitudes towards the course. The study group of the research consists of 80 students (experimental group = 39; control group = 41) studying at a secondary secondary school in Onikişubat district of Kahramanmaraş province in the 2022-2023 academic year. The study, which used a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group, lasted a total of 11 weeks. Lessons were conducted with the flipped classroom in the experimental group and with the traditional method in the control group. Before and after the experimental study, academic achievement test and attitude scale towards English course were applied to both groups as pretest and posttest. The achievement test of the research was developed by the researcher and consisted of 31 questions. The item difficulty of the achievement test was calculated as .57, the item discrimination was calculated as .43, and the Kuder Richardson-20 (KR-20) value, which was used to determine its internal consistency, was calculated as .84. SPSS 26 package program was used to analyze the data obtained at the end of the application. Paired groups and independent groups t-test was used to analyze the data. The experimental and the control group students were compared in the academic achievement variable and as a result of this comparison, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group. This revealed that conducting lessons with the flipped classroom in English lessons is more effective than the traditional method. In the attitude variable towards English course, the average of the experimental group was higher than the average of the control group, but this difference was not statistically significant. The average of the experimental group students in the affective sub-dimension of the attitude scale is higher than the average of the control group; however, this difference is not statistically significant. In the cognitive sub-dimension, the average of the control group students is higher than the experimental group students but this difference is not statistically significant. According to the findings, it is recommended to be used in other teaching levels and at different grade levels as the flipped classroom model has a positive effect on learning. Keywords: Teaching English, Blended Learning, Flipped Classroom, Traditional Teaching, Academic Achievement, Attitude.
The effect of flipped classroom model on 7th grade students' academic achievement and attitudes in English teaching
Keywords: Eğitim ve Öğretim