HİDROJEN ATOMUYLA AZOT DÖTERYUM MOLEKÜLÜNÜN ETKİLEŞİMİNİN İNCELENMESİ - SÜRÜCÜ, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada bariyersiz potansiyel enerji yüzeyinde depletion ve değişim reaksiyonları için Reel Dalga Paketi metodu ve akı analizi kullanılarak reaksiyon dinamikleri hesaplandı ve Centrifugal Sudden (CS) ve Coriolis Coupling (CC) reaksiyon ihtimaliyetleri, tesir kesitleri, hız sabitleri elde edildi. CC kuantum saçılma hesaplamalarının önemi, CC ile CS yaklaşım hesaplamaları arasındaki karşılaştırmayla ortaya çıkarıldı. Son olarak, hesaplanan termal hız sabitleri deneysel ve yörünge yüzey atlama metodu sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Coriolis Coupling termal hız sabitlerinin mevcut sonuçlarla uyumlu olduğu görüldü.

In this study, dynamics of depletion reaction and of the exchange one have been calculated using the real wavepacket method and flux analysis on the barrierless potential energy surface and indicated Centrifugal Sudden (CS), Coriolis Coupling (CC) reaction probabilities, cross section, and rate constant. The importance of including the CC quantum scattering calculations has been revealed by the comparison between the CC and the CS approximation calculations. Finally, calculated thermal rate constant have been compared with previous trajectory surface hopping method (TSH) and experimental results. The results showed that the CC thermal rate constant is in good agreement with the previous results.
Investigation of interaction of the nitrogen deuterium molecule with the hydrogen atom
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği