Effect of Hyaluronic Acid/Carboxymethylcellulose and Flunixin Meglumine Combination on the prevention of postoperative intraabdominal adhesions: An experimental study in rabbits - Köm, Mustafa (My University, 2013)
Abdominal boşluğun patofizyolojisi konusunda bilgilerin artmasına ve cerrahi tekniklerin gelişmesine rağmen intraabdominal adezyonlar, cerrahideki en önemli sorunlardan biridir. Bu çalışmada, tavşanlarda postoperatif intraabdominal adezyonların önlenmesinde hyalüronik asit/karboksimetilselüloz (HA/KMS) ve fluniksin meglumine kombinasyonunun etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Tüm operasyonlar genel anestezi eşliğinde aseptik koşullar altında yapıldı. Median laparotomiden sonra abdominal duvar üzerinden 2x2 cmlik bir parietal periton alanı rezeke edildi. Çalışmada 24 adet yetişkin erkek tavşan 4 gruba eşit olarak ayrıldı. Gruplar; C (kontrol), S (HA/KMS), F (fluniksin meglumine), ve SF (HA/KMS ve fluniksin meglumine kombinasyonu) olarak değerlendirildi. Kontrol grubundaki olgulara herhangi bir tedavi uygulanmadı. S ve SF gruplarındaki olguların defektli alanları 3x3 cmlik HA/KMS ile örtüldü. F ve SF gruplarına, fluniksin meglumine 1.1 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak 5 gün süre ile verildi. Postoperatif 10. günde tekrar laparotomi yapıldı. Makroskobik ve histopatolojik değerlendirmeler sonucunda; S, F, and SF gruplarındaki adezyon skorları kontrol grubundakine oranla önemli derecede düşük bulundu (P<0.05). SF grubundaki adezyon skorları, S ve F grupları ile karşılaştırıldığında daha düşük olduğu saptandı (P<0.05). Tavşanlarda postoperatif intraabdominal adezyonların önlenmesinde HA/KMS ve fluniksin meglumine kombinasyonun daha etkili olduğu gözlendi.
Keywords: Veterinerlik; Cerrahi