TÜRKİYE'DE SPOR HİZMETLERİNİN YERELLEŞMESİNE İLİŞKİN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - Atalay, Ahmet; Korkmaz, Hakan Murat; Yücel, Ali Serdar (My University, 2016)
Hızla değişen ve gelişen dünya düzeni içerisinde sporun yeri ve önemi artmış, sporun kitlelere ulaştırılması daha da önem kazanmıştır. Bu anlamda sporun yaygınlaştırılması, bireylerin spora aktif katılımlarının sağlanması ve tüm halkın spor aktiviteleri ve organizasyonlara yönlendirilmesinde yerel yönetimlerin aktif konuma getirilmeleri gereklilik arz etmektedir. Son dönemde spor hizmetlerinde ortaya çıkan yerelleşme eğilimine bağlı olarak yerel yönetimlere yönelik belediye başkanlarının görüşlerinin ortaya koyulması çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu araştırma çerçevesinde farklı türden belediyelerde görev yapan belediye başkanlarına bir anket uygulanmıştır. Çalışmada 23 sorudan oluşan 5'li likert ölçek kullanılmıştır. Buradan elde edilen bulgular SPSS 18 istatistik programı ile güvenirlilik testine tabi tutulmuş ve 0,920 Alpha katsayısı elde edilmiştir. Analiz kapsamında, güvenilirlik analizi, frekans tabloları, betimleyici istatistikler, faktör analizi ve Man Whitney U, Kolmogorov Smirnov ve Kruskal Wallis analizlerinden faydalanılmıştır. Çalışma sonunda, Katılımcıların yaş, eğitim, hizmet süresi ve belediye türü değişkenlerine göre Türkiye'de spor hizmetlerinin yerelleştirilmesi konusuna dair görüşlerinin farklı alt boyutlar da farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır
Keywords: Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi; Sosyoloji; Spor Bilimleri