SALİSİLİK ASİT UYGULANMIŞ SALATALIK (CUCUMİS SATİVUS L.) FİDELERİNDE KADMİYUM 'UN YARATTIĞI FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER - KARABOĞA, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada salatalık (Cucumis sativus L. cv) tohumlarından geliştirilen 15 günlük fideler materyal olarak kullanıldı. Fidelere yapılan tüm uygulamalarda kökten hidrofonik yöntem tercih edildi. Fideler 24 saat süreyle salisilik asit (0.75 mM) ön uygulaması yapılan ve yapılmayan olarak iki gruba ayrıldı. Daha sonra bu iki gruba kendi içinde kontroller (saf su ve salisilik asit) saklı tutulmak koşuluyla kadmiyumun farklı konsantrasyonları (0, 25, 50 ve 100 µM) ayrı ayrı uygulandı. Farklı uygulamalar görmüş fidelerde fide ve yaprak boyu, fide taze ve kuru ağırlığı gibi büyüme parametreleri tespit edildi. Ayrıca fide de protein, yaprakta pigment, malondialdehit ve glutatyon miktarları belirlendi.Elde edilen sonuçlara göre; salisilik asit ön uygulaması yapılan ve yapılmayan fidelerde söz konusu büyüme parametreleri ve yapraklarda pigment (klorofil a+b ve karotenoid) miktarları bakımından ilgili gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan anlamlı bulunamadı (p? 0.05). Ancak kontrole kıyasla adı geçen parametrelerde kadmiyum konsantrasyonu arttıkça önemli ölçüde gerilemeler ve düşüşler tespit edildi (p< 0.05). Uygulama yapılan fidelerde 25 µM kadmiyum konsantrasyonu için salisilik asit ön uygulamasının protein miktarındaki kaybı azaltıcı etkisi tespit edildi (p< 0.05). Yine kontrole kıyasla salisilik asit ön uygulaması yapılan ve yapılmayan gruplarda kadmiyum konsantrasyonu arttıkça fidelerde protein miktarında belirgin azalmalar bulundu. Fidelerin yapraklarındaki malondialdehit miktarı salisilik asit ön uygulamalı gruplarda (25 ve 50 µM) daha düşük bulundu (p< 0.05). Kontrole kıyasla bütün gruplarda malondialdehit miktarları yüksek bulundu (p< 0.05). Fidelerin yapraklarındaki glutatyon miktarını salisilik asit ön uygulaması 50 µM kadmiyum konsantrasyonu için artırdı (p< 0.05). Kontrole kıyasla genel olarak gruplarda glutatyon miktarları düşük bulundu (p< 0.05).Sonuç olarak seçilen konsantrasyonlara ve planlanan uygulama şekline, süresine bağlı olarak salisilik asit ön uygulamasının kadmiyum toksisitesinin belirli parametreler üzerinde sebep olduğu olumsuz etkileri düzenlediği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Salatalık, Kadmiyum, Salisilik Asit, Toksik Etki

Physiologocal and Biochemical Changes Due to Cadmium on Salicylic Acid Treated Cucumber (Cucumis sativus L.) SeedlingsIn this study, developed the seeds of cucumber (Cucumis sativus L. cv) seedlings of 15 days were used as the material. Seedlings, roots in the hydroponic method was preferred in all applications. Seedlings, salicylic acid for 24 hours (0.75 mM)were divided into two groups: pre-application and leave. Then these two groups, controls (distilled water and salicylic acid) its own right to be kept in condition, different concentrations of cadmium (0, 25, 50 and 100 µM) were performed separately. Different applications have seen seedlings, seedling length, seedling fresh and dry weight was determined as growth parameters. In addition, seedlings of protein, leaf pigments, malondialdehyde, and glutathione quantities were determined.According to the results obtained; salicylic acid pre-application and leave the growth parameters of seedlings and leaf pigment (chlorophyll a + b and carotenoids) in terms of quantities has been found statistically not significant differences between the groups (p? 0.05). However, compared to the control parameters mentioned in the concentration of cadmium increases and decreases in setbacks was significantly (p< 0.05). Seedlings treated for 25 µM concentration of cadmium loss of the effect of reducing the amount of salicylic acid pre-application of protein was detected (p< 0.05). Again, compared to control groups of salicylic acid pre-application and leave significant decreases in the amount of protein found seedlings increases the concentration of cadmium. The amount of malondialdehyde leaves of seedlings pre-applied salicylic acid groups (25 and 50 µM) was lower (p< 0.05). Amounts of malondialdehyde were significantly higher in all groups compared to control (p< 0.05). Salicylic acid, glutathione, the amount of leaves of seedlings pretreated for 50 µM cadmium concentration increased (p< 0.05). As compared to control groups, the overall amount of glutathione was lower (p< 0.05).As a result, depending on the selected concentrations, the shape of the planned application and the duration of pre-application of salicylic acid is considered organized on cadmium toxicity caused by the adverse effects of certain parameters.Key Words: Cucumber, Cadmium, Salicylic Acid, Toxic Effect
Physiologocal and biochemical changes due to cadmium on salicylic acid treated cucumber (Cucumis sativus L.) seedlings
Keywords: Biyoloji