ELAZIĞ YÖRESİNDE AKUT-KRONİK DİYARELİ OLGULARDA CRYPTOSPORİDİUM SPP VE DİĞER ETKENLERİN ARAŞTIRILMASI - YÜCEL, AHMET Y. (Fırat Üniveristesi, 1998)
Dünyanın her yerinde diyare etkenlerinden biri olarak izole edilebilen ve son yıllarda üzerinde çok sayıda çalışma yapılan Cryptosporidium Apicomplexa şubesinde yer alan Coccidia'n bir protozoondur. Elazığ yöresinde Cryptosporidium ve diğer barsak patojenlerinin yaygınlığını araştırmak amacıyla yapılan bu çalışma; 01.01.1997 ile 28.02.1998 tarihleri arasında F.Ü. Tıp Merkezi' irin değişik birimlerine diyare şikayetiyle başvuran (0-60 yaş arası) 194 hasta ve (18-45 yaş arası) 41 Hemodiyaliz hastası ile (18-45 yaş arası) 40' ı gastrointestinal şikayeti bulunmayan ve sağlıklı toplam 275 olgudan dışkı örnekleri alınarak gerçekleştirildi. Alınan örneklerden makroskopik inceleme, barsak parazitleri için serum fizyolojik ve lugollü direkt preparat, Kinyoun asit-fast boyama, Giemsa boyama ile bakteriyolojik ekimler yapıldı (Campylobacter ve diğerleri). 194 diyareli olgunun 42(%21,64)sinde herhangi bir barsak paraziti saptanırken; bunların 3(%l,03)ünde Cryptosporidium, 16(%8,4)sında G. intestinalis, ll(%5,67)inde E. coli, 6(%3,09)sında E. histolytica olmak üzere değişik parazitler görüldü. Bakteriyolojik yönden değerlendirildiğinde ise 59(%30.42)unda patojen bakteri üretilirken 18(%9,27)inde C. jejuni, 12(%6,18)sinde S. flexneri, 7(%3.61)sinde EPEC, 2(%l,03)sinde Salmonella spp. izole edildi. 41 Hemodiyalizli hastanın 12(%29,20)sinde herhangi bir parazit görülürken (3 olguda %7,31 Cryptosporidium) 1 5(%3 6,5 8)inde patojen bakteri üredi. Kontrol grubunu oluşturan 40 olguda ise Cryptosporidium saptanamazken 7(%17,5)sinde herhangi bir parazit görülürdü, 4(%10) olguda ise kültür pozitif bulundu. Elde edilen bulgular yurt içi ve dışındaki araştırma sonuçlarıyla karşılaştırıldığında uyumlu bulundu. Çalışmamız; Elazığ ve yöresinde insanlarda yapılan ilk ve kapsamlı Cryptosporidium ile enterik patojenlerin araştırılmış olması açısından önemlidir.

Cryptosporidium, a coccidian protozoa from Apicomplexa class, is isolated as a cause of diarrhoea throughout the world, and consideration on this parasite has increasingly been growing in recent years. In order to investigate the frequencies of Cryptosporidium and other several pathogens in Elazığ region, this study was carried out by obtaining stool samples from 275 individuals in total, including 194 patients aged of 0-60 applied to out patient clinics with diarrhoea, 41 patients receiving heamodialysis treatment aged of 18-45 and health individuals not having gastrointestinal coplains between 1st of January, 1997 and 28th February 1998. Macroscopical investigation, direct preperates with serum physiological and LugoL, Kinyoun acid-fast staining for parasites and Giemsia staining and cultures for bacteria, such as Campylobacter and others, were done. While there was any parasite found in 42 out of 194 cases (21,64%), out of these, in 3 cases (1,03%) Cryptosporidium, in 16 cases (8,4%) G. intestinalis, in 11 cases (5,67%) E. coli, in 6 cases (3,09%) E. histolytica were detected. In bacteriological examination of there cases, in 59 cases (30.42%) pathogen bacteria were grown in cultures, as in 18 cases (9,27%) C. jejuni, in 12 cases (6,18%) S. flexneri, in 7 cases (3.61%) EPEC and in 2 cases (1,03%) Salmonella spp. were isolated. While any parasite was found in 12 out of 41(29,26%) heamodialysis patients in 3(7,31%) Cryptosporidium and in 15(36,580%) pathogen bacteria were observed. On the other hand, out of 40 individuals forming the control group, no Cryptosporidium was observed. In 7 cases (17,5%) any parasite was found, in 4 cases (10%) bacteria cultures yielded to positive results. The results obtained were found to be in agreement with the results published previously when compared. Our study important owing to the fact it is the first and a comprehensive study and investigation of Cryptosporidium and enteric pathogens in the whole.
Investigation of cryptosporidium SPP and other agents in acut and chronic cases with diarrhea in Elazığ region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology