Pseudomonas ve Acinetobacter suşlarında metallo beta-laktamaz araştırılması - Toraman, Zülal Aşçı; Yakupoğulları, Yusuf; Kizirgil, Ahmet (My University, 2005)
Karbapenem grubu antibiyotikler, Gram-olumsuz çomaklardaki beta-laktamaz aracılı direnç mekanizmalarına karşı oldukça etkili antibiyotiklerdir. Ancak son zamanlarda, plazmit bağlantılı karbapenemaz enzimlerinin, çeşitli ülkelerden artan sıklıkta bildirildiği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Pseudomonas ve Acinetobacter suşlarında metalio beta-laktamaz üretim sıklığını araştırmak idi. 2002-2003 yıllarında, yaklaşık 18 aylık süre içerisinde, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda çeşitli klinik örneklerden 407 Pseudomonas ve 152 Acinetobacter susu soyutlanmıştır. Bunlardan, 42 (%10.3) Pseudomonas ve 14 (%9.2) Acinetobacter susu, disk difüzyon yöntemi ile yapılan antibiyotik duyarlılık testinde karbapenemlere karşı dirençli olarak bulun¬muştur. E-Test-MBL stripleri ile karbapenem dirençli suşlarda metalio enzim araştırması yapılmış; 42 Pseudomonas susunun 10'unda (%24) ve 14 Acinetobacter susunun üçünde (%21) metalio beta-laktamaz üretimi saptanmıştır. Tüm Pseudomonas ve Acinetobacter suşlarının metalio beta-laktamaz üretim sıklığı sırasıyla %2.5 ve %2 olarak bulunmuştur. Hastanelerde, karbapenemaz üreten bakterilere karşı uygun önlemlerin alınması gerektiği düşünülmüştür.
Keywords: Mikrobiyoloji