BEHÇET HASTALARINDA SJÖGREN SENDROMUNUN SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI - ŞEKERCİOĞLU, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2013)
Behçet hastalığı (BH) ve Sjögren sendromu (SS) ortak komponentler içerirler ve etyopatogenezlerinde genetik, infeksiyöz, otoimmün mekanizmalar rol oynar. SS?nin diğer otoimmün hastalıklarla ilişkisi ülkemizde ve dünyada yapılan birçok çalışmayla gösterilmiş olmasına rağmen BH ile birlikteliğini gösteren çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. Dünya üzerinde en sık ülkemizde görülen BH?nin SS ile birlikteliğini araştırarak bu alandaki eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak çalışmamızın temel amacıdır. Sjögren sendromunun tanısında klasik olarak SS-A ve SS-B otoantikorları kullanılmaktadır. Fakat son yıllarda tanımlanmış olan SS-A-52, SS-A-60, Alfa-fodrin, Muscarinic acetylcholine reseptör 3 (M3) otoantikorlarının da SS tanısında belirleyici olduğu belirtilmektedir. Çalışmamızda daha önce SS-A, SS-B ve ANA (IFA) ölçümleri yapılan 63 Behçet hastasında SS-A-52, SS-A-60, M3 ve Alfa-fodrin otoantikor düzeylerine bakıldı. Behçet hastalığı tanısı konan 63 kişi ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı kişi çalışma kapsamında değerlendirildi. Çalışma kapsamında değerlendirilen tüm kişilerden onayları alındı ve BH takip formu oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubundan alınan kan serumlarına ayrıldı ve rutin biyokimyasal parametreler aynı gün incelendi. Otoantikorların ELISA ölçümleri ise aynı çalışmacı tarafından aynı laboratuvar ortamında kısa bir süre içerisinde çalışıldı. Elde edilen veriler uygun istatistik metotları kullanılarak değerlendirildi. Sonuç olarak hasta ve kontrol grupları arasında SS-A-52, SS-A-60 ve M3 otoantikor düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılık bulunamazken, Alfa-fodrin düzeyinin hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi. Hasta grubunda ki 4 kişide SS-A-52 pozitifliği, 2 kişide SS-A-60 pozitifliği ve 22 kişide ise Alfa-fodrin pozitifliği belirlendi. Yüksek oranda Alfa-fodrin pozitifliğinin görülmesi BH tanısında Alfa-fodrin otoantikorunun daha etkin bir şekilde kullanılabileceğini düşündürdü. Çalışmamızda BH ile SS arasında anlamlı bir birliktelik saptanamadı. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Sjögren Sendromu, alfa-fodrin, SS-A-52, SS-A-60, M3 reseptör

Investigation of frequency of Sjogren?s syndrome in Behcet disease Behcet's disease (BD) and Sjogren's syndrome (SS) include common components and the genetic, infectious, autoimmune mechanisms play the role in the etiopathogenesis of these diseases. Although It has been shown that the relation to other autoimmune diseases of SS in our country and in the world, the number of studies showing the association with the SS of BH have little or no. The primary objective of our study contribute to overcome the deficiency in this area by investigating the association with the SS of BH, seen most commonly in our country in the world. Diagnosis of Sjogren's syndrome conventionally used SS-A and SS-B autoantibodies. But, SS-A-52, SS-A-60, Alpha-fodrin and Muscarinic acetylcholine receptor 3 (M3) autoantibodies, have been reported be determinative in the diagnosis of SS, has been defined in recent years. Present studies were evaluated SS-A-52, SS-A-60, M3, and alpha-fodrin autoantibody levels in 63 patients with Behcet made SS-A, SS-B and ANA (IFA) measurements. 63 people diagnosed with Behcet's disease and a control group of 30 healthy individuals were included in this study. The approvals have been obtained from all subjects evaluated in the scope of work and the follow-up form has been created. The blood serum of patients and control subjects was separate and routine biochemical parameters were examined in the same day. ELISA measurements of autoantibodies were performed by the same workers in same the laboratory within a short time. The obtained data were evaluated using appropriate statistical methods. As a result, while no significant differences were found in terms of levels of SS-A-52, SS-A-60 and M3 autoantibody levels between the patient and control groups, it were found to be significantly higher of alpha-fodrin levels in the patient group. Four subjects for SS-A-52, two subjects for SS-A-60 and twenty two subjects for alpha-fodrin in the patients group were positive. We thought that alpha-fodrin autoantibody more effectively can be used in the diagnosis of BH due to be a high rate positivity of Alpha-fodrin. In our study, there was no significant association between BH and the SS. Key words: Behcet?s disease, Sjogren?s syndrome, Alpha-fodrin, SS-A-52, SS-A-60, M3 receptor
Investigation of frequency of sjogren's syndrome in Behçet disease
Keywords: Romatoloji; Biyoloji; Allerji ve İmmünoloji