PH değerleri farklı kahve türlerinde bekletilen kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğünün değerlendirilmesi - Cangul, Suzan; Adıgüzel, Özkan; Tekin, Samet; Öztekin, Faruk; Satıcı, Ömer (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı pH dereceleri farklı 5 kahveçeşidinin 4 farklı kompozit rezin üzerinde farklı periyodlardaoluşturduğu yüzey pürüzlülük miktarını değerlendirmektir.Gereç ve yöntemler: Çalışmada her kompozit grubundan(Estelite Sigma Quick, G-Aenial, Clearfil Majesty, Ceram X One)50 adet örnek hazırlandı. 2 mm derinliğinde 6 mm çapında eşitolarak hazırlanan disklere kompozit rezinler yerleştirildi. Her birörnek polimerize edildi ve polisajları yapıldı. Deney öncesiörnekler 24 saat distile suda bekletildi ve profilometre cihazıkullanılarak ilk yüzey pürüzlülük değerleri kaydedildi. Herkompozit grubu 5 alt gruba ayrıldı. Sonrasında 1. gün, 2. gün ve7. gün olacak şekilde kahvelerde (Nescafe, Türk kahvesi,Ethiopia, Colombia, Veranda) bekletilen örneklerin tekrar yüzeypürüzlülük ölçümleri yapıldı. Çalışmanın analizinde tek yönlüvaryans analizi (ANOVA) ve Tamhane’s T2 testleri (post hocçoklu karşılaştırma testi) kullanıldı.Bulgular: Kahvelerde bekletilen örneklerin 24 ve 48 saatsonundaki yüzey pürüzlülük sonuçlarının istatistiksel analizindeen fazla Ethiopia kahvesinde bekletilen Clearfil Majesty’de, enaz ise Veranda kahvesinde bekletilen Estelite Sigma Quickrezininde pürüzlülük oluşmuştur. 7. gün sonunda ise Nescafedebekletilen Ceram X One kompozit disklerinde oluşan yüzeypürüzlülüğü çok düşük değerlerde görülmüştür.Sonuç: Sonuç olarak kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğündegünlük tüketilen yiyecek ve içeceklerin sadece pH’sının değil,başka birçok faktörün de etkisi olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Diş Hekimliği