Obezite Tanılı Bireylerde Çocukluk Çağı Travmaları, Bağlanma Biçimleri ve Savunma Mekanizmalarının Değerlendirilmesi - Yildiz, Sevler; Kılıçaslan, Aslı Kazğan; Kurt, Osman; Tabara, Muhammed Fatih; Korkmaz, Sevda; Önalan, Erhan; Atmaca, Murad (My University, 2022)
Amaç: Obezite, alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ oranının, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile\rkarakterize metabolik bir hastalıktır. Bu çalışmada obezite tanılı bireylerde, çocukluk çağı travmalarının, bağlanma biçimlerinin ve savunma mekanizmalarının\rhastalığın etiyolojisi ile olası ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.\rGereç ve Yöntem: Vaka-kontrol şeklinde planlanan bu çalışmada 18-65 yaşları arasında 50 obezite tanılı hasta ve hasta grubuyla yaş ve cinsiyet\raçısından benzer sosyodemografik özellikleri taşıyan 50 sağlıklı obez olmayan kontrol grubu alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri\rFormu ile Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Savunma Biçimleri Ölçeği uygulanmıştır.\rBulgular: Çocukluk çağı travmaları ölçeği toplam puanı kontrol grubuna göre vaka grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu (p <0,05). Savunma\rbiçimleri ölçeği toplam skoru vaka grubunda, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu (p <0,05). Bağlanma\rbiçimleri açısından ise iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p >0,05).\rSonuç: Çocukluk çağı travmaları ve savunma biçimleri ile obezite arasında ilişki bulunmuştur. Obezite etiyolojisinde genetik ve biyolojik faktörlerin\ryanı sıra psikiyatrik faktörlerin de etkili olduğunu vurguladık. Bulguları genelleştirmek ve bu amaçla sağlık stratejileri geliştirmek için daha ileri\rçalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Sosyoloji; Psikoloji