ELAZIĞ'DA GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİ KÜLTÜR ELAZIĞ SANAYİ VE TİCARET ODASI'NA KAYITLI İŞ ADAMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - AYTAÇ, RECEP (Fırat Üniveristesi, 1999)
OZET >*. ^ Yüksek Lisans Tezi * f '/^O f* < « ?"ft*" »T* iJ ? "f V V ? */ ELAZIĞDA GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİ KULTTöfe. ?* v> >% Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'na Kayıtlı Girişimci/işadamları TOerMe Sosyolojik Bir İnceleme Recep AYTAÇ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 1999, Sayfa 175 Bu çalışma, " Elazığ'da Girişimcilik ve Girişimci Kültün Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasına Kayıtlı İşadamları Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme" adlı bir alan araştırmasıdır. Bu araştırma, belirli varsayımların test edilmesinden çok mevcut durumun saptanmasına yönelik bir çalışmadır. Araştırmanın amacı, Elazığ'da girişimcilik ve girişimci kültür bağlamında; imalat sanayine yönelik faaliyet gösteren işadamlarının sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin yansıtılması ve girişimci birey potansiyelinin saptanmasıdır. Elde edilen veriler ışığında şu sonuçlara ulaşılmıştır. Orneklem grubunu oluşturan, girişimci/işadamları, genç ve orta yaş diliminde yer alan, kısmen iyi eğitim görmüş, kent kökenli bireylerden oluşmaktadır. Hemen hepsi, düzenli bir aile hayatına sahip olan girişimcilerin sosyo-kültürel köken itibariyle, üst düzeyde konumlanmış ailelere mensup olmadıkları gözlenmiştir, ihracat potansiyelinin düşük olduğu Elazığ'da, girişimcilerin teorik düzeyde, risk almayı ön plana çıkarmalarına rağmen, pratikte bunu gerçekleştirememeleri dikkat çekmektedir. Toplumsal düzlemde, ait oldukları konumun farkında olan girişimciler ülke kalkınmasında en önemli katkıyı kendilerinin yaptığını ifade etmektedirler. Değer yargılan açısından, muhafazakar bir görünüm arz eden girişimcilerimizin, ideal anlamda girişimci kriterlerinden uzak bir yapıda oldukları görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Girişim, Girişimci, Girişimci kültür, İşadamı, İşletme, Toplumsal kalkınma, Sosyal refah.

If S Higher Education Thesis iMVfc JIM ENTERPRİSE AND ENTREPRENEUR CULTUR İN rafltiSfO? A Sociologic Examination On Enrepreneur/Businessmen Registered İn The Chamber Of Commerce Of Elazığ Recep AYTAÇ Fırat University Social Institution For Sciences Sociology Main Science Branch 1999, Page 175 This work is an area research called " Enterprise And Enterpreneur Cultur İn Elazığ: A Sociologic Examination On Entrepreneur/Businessmen Registered İn The Chamber Of Commerce OfBazig." This research is the work for determining present situation rather than testing some certain hypotheses. Aim of the research, connected with enterprise and entrepreneur culture in Elazığ, is to reflect socio-cultural and economic properties of the businessmen who are active for product industry and to determine potential for entrepreneur individual. Those result have been reached to in the light of the data taht were obtained. Sample group includes entrepreneur businessmen, and people who are in the young and middleaged period, pardy well educated and urbanized origin. It has been observed that almost each enterprise has a regular family life, and forsocio-cultural origin they don't have families who have been situated at the top level. In Elazığ where export potential is low, although entrepreneurs bring risk forward as theoretical, it calls attention to that they are unable to perform this as practical. At the social level, entrepreneurs who are aware of the situations they are in express that they themselves have been making the most vital contribution to the government progress. As regarded to value judgement our entrepreneurs who seem to be conservative have been observed that they are far away from enterprise criterian as ideal construction KEY WORDS: Enterprise, Entrepreneur, Entrepreneur culture, Businessmen, Establishment, Social development, Social welfare.
Enterprise and entrepreneur cultur in Elazığ a sociological examination on entrepreneur / Businessmen registeret in the chamber of commerce of Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology; İşletme; Business Administration