Yenidoğan ünitesinde izlenen nöral tüp defektli bebeklerin değerlendirilmesi - Kılıç, Mehmet; Taskın, Erdal; Doğan, Yaşar; Aygün, A. Denizmen (My University, 2003)
Amaç: Merkezi sinir sistemi anomalilerinin en sık rastlanan şekli olan nöraltüp defektleri(NTD), erken embriyogenez döneminde nöral kanalın ön ya da arka kısmının Icapanmasındaki bir bozukluk sonucu gelişir. Multifaktöriyel kalıtım ile geçen NTD'nin oluşumunda etkili olan çevresel faktörlerin etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Ocak 1999-Ağustos 2002 tarihleri arasında Elazığ ve çevre illerden yenidoğan ünitesine getirilen nöraltüp defektli 32 bebek alındı. Retrospektifolarak anomalili bebeklerin ve annelerinin dosyaları incelendi. Bulgular: Vakaların 15'i (% 46.9) kız, 17'si (% 53.1) erkek idi. Nöral tüp defektli bebeklerin 18'inde (% 56.2) meningosel, 12'sinde (% 37.6) meningomiyelosel ve ikisinde (% 6.2) ensefalosel saptandı, Nöral tüp defektli bebek doğuran yedi anne <% 21.8) 18-20 yaş, 17 anne (% 53.1) 21-30 yaş ve sekiz anne (% 25.1) 31-45 yaşları arasında idi. Annelerin % 78.2'si ilkokul mezunu ya da okur-yazar değildi ve % 56.1'i kırsal bölgelerde yaşamaktaydı. Sonuç: Annelerin eğitim düzeylerinin arttırılması, adolesan ve genç yaşlardaki gebeliklerin önlenmesi, doğum sayılarının azaltılması, annelerin prenatal takiplerinin düzenli yapılması, perikonsepsiyonel dönemde düzenli folik asit alınımının yaygınlaştırılması, bu yapılamadığı taktirde annelerin düzenli ve dengeli besin alınımlarının sağlanmasının NTD'i riskini azaltacağı kanısına varıldı.
Keywords: Tıbbi kayıtlar; Geriyedönük çalışma; Yoğun bakım üniteleri; yenidoğan; Nöral tüp defektleri