ELEKTROMANYETİK DALGALARIN MİTOTİK KROMOZOMLAR, BAKTERİ GELİŞİMİ, ENZİM AKTİVİTESİ VE DNA ÜZERİNE ETKİLERİ - AKBAL, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu tez çalışmasında, mobil telefonların yaydığı elektromanyetik dalgaların biyolojik etkilerini tespit etmek için dört farklı deney yapılmıştır. İlk olarak 48 saat süresince elektromanyetik dalgalara maruz bırakılan bitki kök hücresi, mikroskop altında incelenmiş mitotik hücre bölünmesindeki ve mitotik kromozomlardaki anormallikler tespit edilmiştir. İkinci olarak elektromanyetik dalgaların farklı bakteri türlerine etkilerini tespit edebilmek için E. coli ve B. subtilis bakterileri 10 saat süresince elektromanyetik dalgaya maruz bırakılmış ve bakterilerin üremeleri incelenmiştir. Üçüncü olarak elektromanyetik dalgaların enzim aktivitesine olan etkilerini tespit edebilmek için E. coli PKK223-3 kullanılmıştır. Bu bakteriler 10 saat süresince elektromanyetik dalgaya maruz bırakılmıştır. Daha sonra bakterilerin ürettiği LDH enziminin, enzim aktivitesi ölçülmüş ve SDS-PAGE görüntüsü alınarak incelenmiştir. Son olarak elektromanyetik dalgaların DNA üzerine etkilerini tespit edebilmek için E. coli pUC 18'e kullanılmıştır. Bu bakterilere, 10 saat süresince elektromanyetik dalga uygulanmış ve bakterilerin plazmid DNA`sının agaroz jel elektroforez görüntüleri incelenmiştir. Yapılan bu çalışmaların sonucunda mobil telefonların yaydığı elektromanyetik dalgaların mitotik hücre bölünme safhalarında farklı etkilerde bulunduğu, bakterilerin gelişimlerini azalttığı, enzim aktivitesini ve DNA'yı ise etkilemediği tespit edilmiştir.

In this thesis, four different experiments have been done to find biological effect of electromagnetic waves emitted from mobile phones. Firstly, the root cell of lentil exposed to electromagnetic waves through 48 hours has been examined under the microscope and investigated anomalies of mitotic cell division and mitotic chromosome. Secondly, to find effect of electromagnetic waves on different type of bacteria such as E. coli and B. subtilis have been exposed to electromagnetic waves through 10 hours then development of bacteria have been investigated. Thirdly, E. coli PKK223-3 has been used to find effect of electromagnetic waves on enzyme activity. Bacteria have been exposed to electromagnetic waves through 10 hours then enzyme activity of LDH production of bacteria have been measured and SDS-PAGE gel image has been investigated. Finally, E. coli pUC 18 has been used to find effect of electromagnetic waves on DNA. It has been exposed to electromagnetic waves through 10 hours then agarose gel electrophoresis images of E. coli pUC 18 plasmid DNA have been investigated. It has been found that electromagnetic waves emitted from mobile phones has different affected on mitotic cell division stages as well as have decreased development of bacteria whereas It has no affect on enzyme activity as well as DNA.
The effect of electromagnetic waves on mitotic chromosome, bacterium growth, enzyme activity and dna
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği