Alerjik Rinitli Hastalarda Th1/Th2 Dengesi ile 1?, 25-Dihidroksivitamin D3 Arasındaki İlişki - Keleş, Erol; Özkara, Şule; İlhan, Nevin; Güngör, Hilal; Karlıdağ, Turgut; Yalçın, Şinasi (My University, 2015)
Bu çalışmada alerjik riniti olan hastalarda immun yanıtta rol oynayan İnterlökin-4 (IL-4), İnterlökin-10 (IL-10) ve İnterferon-gamma (IFN-?) sitokinlerinin dü- zeylerini belirleyerek T helper 1/T helper 2 (Th1/Th2) hücre dengesininin araştırılması ve bu denge ile D vitamininin aktif metaboliti olan 1?,25-dihidroksivitamin D3 arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntemler: Çalışma alerjik riniti olan 30 erişkin hasta (çalışma grubu) ve 40 sağlıklı gönüllü (kontrol grubu) üzerinde yapıldı. Bütün hastaların ve kontrol grubunun serum örneklerinde IFN-?, IL-4, IL-10 ve total İmmünglobulin E (IgE) seviyeleri, plazma örneklerinde ise D vitamini düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu kıyaslandığında; IgE, IL-4, IL-10, IFN-? ve D vitamini değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edildi (p<0.05). Her iki grup vitamin D değerleri açısından kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı (p<0.05). Grup I'de; IgE, IL-4, IL-10 değerleri ile D vitamini değerleri arasında negatif yönde; IFN-? değerleri ile D vitamini de- ğerleri arasında pozitif yönde korelasyon saptandı (p<0.05). Sonuç: Çalışmamızda D vitamininin alerjik rinitli hastalarda Th1/Th2 dengesini etkilediğini ve D vitamini eksikliği ile alerji arasında anlamlı bir ilişki olduğunu saptadık. Bu bulgular alerjik hastalıkların patogenezinde, şiddetinde ve kontrolünde D vitamininin önemli rol oynayabileceğini desteklemektedir. Gelecek çalışmalarda D vitamininin gelişimin hangi basamaklarında, ne kadar dozda ve ne kadar süre verileceği açıklığa kavuşturulmalıdır. Ayrıca D vitamininin alerjik hastalıklar üzerindeki etki mekanizmasını tam olarak ortaya koymak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kulak; Burun; Boğaz; Alerji; İmmünoloji