ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA VASKÜLER ENDOTELYAL BÜYÜME FAKTÖRÜNÜN ROLÜ - BOZ, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
l.ÖZET Romatoid artrit (RA) primer olarak eklemleri tutan, visseral organların da hastalığa eşlik edebildiği kronik, sistemik bir hastalıktır. Eklem tutulumunda esas patolojiyi oluşturan sinovyal hipertrofı ve pannusun oluşumunda anjiogenezisin rolü büyüktür. Bu çalışmada anjiogeneziste rolü düşünülen Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörünün (VEGF) RA'deki düzeyleri ile hastalık ve interlökinlerle olan ilişkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada American Rheumatism Association (ARA) kriterlerine göre RA tanısı konulan 40 hasta ve kontrol grubu olarak 40 sağlıklı kişi alınmıştır. Tüm hasla ve kontrol grubunun serumlarında VEGF (R&D sistem) ELİSA yöntemiyle çalışıldı ve TNF-a, 1L-1, 1L-2, JL-6 ve IL-8 düzeylerine bakıldı. VEGF değerlerinin hastalık aktivasyon parametreleriyle korelasyonu ve interlökinlerle ilişkisi araştırıldı. Ayrıca glukokortikoidlerle ve Disease Modyfıng Anti-Rheumatic Drug'larla (DMARD) ilişkisi sorgulandı. Bulgular: VEGF RA'li hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.01). İnlerlökinler RA'de IL-1 dışında artmış bulundu. VEGF ile IL-8 arasında pozitif korelasyon saptandı. DMARD ve glukokortikoid kullanımının VEGF seviyesini etkilemediği tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada RA'li hastalarda VEGF seviyeleri yüksek olarak bulunmuş olup bu sonuç, VEGF'in sinovyal hipertrofı patogenezinde önemli rol oynadığı görüşünü desteklemektedir. VEGF ile infiamasyon parametreleri arasında bağıntı bulunmaması, bu sitokinin inflamasyondan kısmen bağımsız olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle, RA tedavisinde sistemik infiamasyon parametrelerini baskılayan ajanların yanında bu sitokinlerin farmakolojik inhibitöıierinin geliştirilmesinin yararlı olabileceği kanısına varılmıştır. Anahtar kelimeler: Romatoid Artrit (RA), Anjiogenezis, Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü, Elyopalogenez, Sitokinler "EC YUKSEKOGHtı iM «^ ?«%

The Role of the Vascular Endothelial Growth Factor in patients with Rheumatoid Arthritis. Objective: Rheumatoid Arthritis is a chronic and systemic disease that primarily affecting the joints, as well as visceral organs. Angiogenesis has a great role in development of synovial hypertrophy and pannus, which were the main pathology in joint involvement. Jn this study, the levels of Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) that was suggested as having role in angiogenesis in Rheumatoid Arthritis, and the relationship with disease and interleukins were investigated. Materials and Methods: Fourty patients diagnosed as Rheumatoid Arthritis according to the American Rheumatism Association (ARA) criteria and 40 healthy controls were recruited in the study. VEGF levels were determined by ELISA in the serum of all patients and control subjects. In addition, levels of TNF-cc, IL-1, 1L-2, IL-6, IL-8 were also measured. The correlation of VEGF with the disease activity parameters and relationship with the interleukins and the relationship with the usage of glucocorticoids and the Disease Modifying Anti-rheumatic Drugs (DMARD) were questioned. Results: The levels of the VEGF in Rheumatoid Arthritis patients was found to be significantly higher compared with the control group (p<0,01). The Interleukins except IL-1 were increased in RA. There was a positive correlation between VEGF and IL-8. DMARD's and glucocorticoids had no influence on VEGF levels. Conclusion: In this study VEGF levels were found to be higher when compared with control group and these results supports the hypothesis that VEGF has an important role in the pathogenesis of synovial hypertrophy. The lack of the correlation between the VEGF and inflammation parameters suggest that this cytosine is partly undefended from the inflammation. For this reason, in Rheumatoid Arthritis management, besides the agents depressing the systemic inflammation parameters, the development of the pharmacological inhibitors of this cytokine might be useful. Key Words: Rheumatoid Arthritis, Angiogenesis, Vascular Endothelial Growth Factor, and Cytokines.
The Role of the vascular endothelial growth factor in patients with rheumatoid arthritis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Physical Medicine and Rehabilitation