ELAZIĞ İLİNDE SEÇİLEN OKULLARDA GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Koçer, Nılüfer; Senel, Gulsad Uslu (My University, 2025)
Dünyada kentleşme arttıkça ulaşım ve karayolu trafiğine olan talebinde büyük bir artış gösterdiği, özellikle büyük şehirlerde ve yüksek oranda kentleşmiş bölgelerde gürültüye maruz kalmanın kaçınılmaz hale geldiği görülmektedir. Aynı zamanda bu durum insanların karayolu trafik gürültüsüne maruz kalmasının getirdiği riskleri de artırmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Elazığ İlinde farklı lokasyonlarda seçilen ilköğretim ve ortaöğretim okullarında gürültü seviyesini değerlendirmektir. Gürültü ölçümleri bina içinde seçilen bölümlerde bina boş ve dolu iken yapılmıştır. Yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçlar neticesinde okulların iç ortam gürültü seviyelerinin yönetmelikte belirtilen değerlerden yüksek olduğu saptanmıştır. Dış ortam gürültü seviyelerinin ise, sadece Çubukbey Anadolu Lisesi’nde belirtilen sınır değerlerin altında kaldığı saptanmıştır. Dış ve iç ortam gürültü ölçümlerinde; merkezde bulunan okulların gürültü düzeylerinin şehir merkezinden uzak okulların gürültü düzeylerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan ölçüm sonuçları dikkate alınarak, eğitim ve öğretime devam eden farklı düzeydeki okul türlerinin karşılaştırılmasında ilkokulların gürültü düzeyinin diğer okulların gürültü düzeyinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular; tüm okul türlerinde gürültü düzeylerinin tespit edilerek, şehir merkezindeki okullarda yerleşkelerin seçimine yönelik çalışmaların yürütülmesine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Keywords: Lokasyon; gürültü kirliliği; Elazığ İli; İç Ortam; Dış Ortam