GİZLİ ISI DEPOLAMALI BİR HAVALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - EFE, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışma, düzlemsel havalı güneş kollektöründe çift geçişli kanal içerisine geri dönüşümlü alüminyum teneke kutulardan ve küresel Faz Değiştiren Madde (FDM) kapsüllerinden yapılmış yutucu plakanın yerleştirildiği bir düzeneği deneysel olarak incelemektedir. Bu yöntem, akışkan (hava) hızını ve yutucu plaka ile hava arasındaki ısı transfer katsayısını arttırmak suretiyle kollektör verimini önemli oranda iyileştirir. İki tip kollektör, güneş enerjili havalı kollektörlerin yutucu plakasını makul bir maliyetle imal etmek için geridönüşümlü silindirik alüminyum teneke kutuların kullanımını önermek için tasarlanmıştır. Atmosfere olacak konveksiyon kayıplarını düşürmek için, kollektör 4 mm kalınlığında tek cam örtü ile örtülmüştür. Deneysel çalışma için iki farklı tipte yutucu plaka tasarlanmış ve test edilmiştir. İlk tipte (Tip-I), teneke kutular yutucu plaka üzerinde zikzaklı (şaşırtmalı) olarak dizilmişken, ikinci tipte (Tip-II) sıralı düzende dizilmiştir. Deneyler 0.03 kg/sn ve 0.05 kg/sn'lik kütlesel hava debileri için gerçekleştirilmiştir. En yüksek verim 0.05 kg/sn'lik kütlesel hava debisinde Tip-I için elde edilmiştir.

This study experimentally investigates a device for inserting an absorbing plate made of recyclable aluminium cans and spherical Phase Change Material (PCM) capsules into the double-pass channel in a flat-plate Solar Air Heater (SAH). This method substantially improves the collector efficiency by increasing the fluid (air) velocity and enhancing the heat-transfer coefficient between the absorber plate and air. Two types of collectors had been designed as a proposal to use recyclable cylindrical aluminium cans to build absorber plates of SAHs at a suitable cost. The collector had been covered with a 4 mm single glass plate, in order to reduce convective loses to the atmosphere. Two different absorber plates had been designed and tested for experimental study. In the first type (Type I), cans had been staggered as zigzag on absorber plate, while in Type II they were arranged in order. Experiments had been performed for air mass flow rates of 0.03 kg/s and 0.05 kg/s. The highest efficiency had been obtained for Type I at 0.05 kg/s.
Experimental investigation of thermal performance of an individual heat storage air solar collector
Keywords: Enerji