MENENGİÇ TOHUMUNDAN (PİSTACHİA TEREBİNTHUS) BİYOAKTİF BİLEŞENLERİN BASINÇLI SICAK SU İLE EKSTRAKSİYONU - AY, SUDE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, basınçlı sıcak su ekstraksiyon sistemi tasarlanarak menengiç ekstraktlarının içeriğindeki biyoaktif bileşikler araştırılmıştır. Biyoaktif özellikteki ekstraktların elde edileceği ekstraksiyon şartları, cevap yüzey yöntemi (CYY) ve merkezi kompozit dizayn (MKD) tekniği kullanılarak optimize edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı için optimum şartlar, 17,37 mg gallik asit/ml ekstrakt konsantrasyonu, 100 oC sıcaklık, 3 ml/dk akış hızı ve %10 katı sıvı oranı olarak belirlenmiş olup bu şartlarda elde edilen maksimum gallik asit konsantrasyonu 15,297 mg gallik asit/ml'dir. Toplam flavonoid madde miktarı için optimum şartlar, 73,07 µg kuersetin/ml ekstrakt konsantrasyonu, 193 oC sıcaklık, 3 ml/dk akış hızı ve % 6,21 katı sıvı oranı olarak belirlenmiş olup bu şartlarda elde edilen maksimum kuersetin konsantrasyonu 78,803 µg kuersetin/ml'dir. DPPH radikal süpürücü etki tayini için ise optimum şartlar, 100,29 µmol troloks/ml ekstrakt konsantrasyonu, 150 oC sıcaklık, 2,52 ml/dk akış hızı ve %8,53 katı sıvı oranı olarak belirlenmiş olup bu şartlarda elde edilen maksimum troloks konsantrasyonu 97,559 µmol trolox/ml'dir. Model ifadelerin optimizasyonu sonucunda elde edilen noktalarda doğrulama deneyleri de gerçekleştirilmiştir. Modelin önerdiği sonuçlar ile deneysel sonuçlar arasındaki uyum %87 ile %97 arasında bulunmuştur. Basınçlı sıcak su ekstraksiyonunda aynı dolgu maddesi ile farklı sıcaklıklarda seçimli bir ekstraksiyon işleminin gerçekleştirilebilir olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca, daha geniş bir sıcaklık aralığında oluşturulacak yeni tasarımda akış hızının artırılması gerektiği de görülmüştür.

In this study, the pressurized hot water extraction system was designed and bioactive compounds in the contents of the extracts of the menengıc were investigated. The experimental conditions have been optimized for extracting bioactive properties by using Response Surface Methodology (RSM) and Central Composite Design (CCD) technique. The optimum conditions for the total amount of phenolics were determined as 17.37 mg gallic acid / ml extract concentration, 100 oC temperature, 3 ml / min flow rate and 10% solid liquid ratio and the maximum gallic acid concentration was obtained as 15.297 mg gallic acid/ml under this conditions. The optimum conditions for the total amount of flavonoids were determined as 73,07 µg quercetin/ml extract concentration, 193 oC temperature, 3 ml / min flow rate and 6,21% solid liquid ratio and the maximum quercetin concentration was obtained as 78,803 µg quercetin/ml under this conditions. The optimum conditions for the DPPH radical scavenging effect determination were determined as 100,29 µmol trolox/ml extract concentration, 150 oC temperature, 2,52 ml / min flow rate and 8,53% solid liquid ratio and the maximum trolox concentration was obtained as 97,559 µmol trolox/ml under this conditions. Verification experiments were also carried out at the points obtained as a result of optimization of model expressions. The concordance between the results of the model and the experimental results was between 87% and 97%. It was determined that a selective extraction process can be performed at different temperatures with the same filler in the pressurized hot water extraction. In the study, it was also seen that the flow rate should be increased in the new design to be formed in a wider temperature range.
Pressurized hot water extraction of bioactive compounds from menengic seed (pistachia terebinthus)
Keywords: Biyomühendislik