SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR ÜNİTESİNİN BAZI KONU ALANLARININ TASARIM ODAKLI DÜŞÜNMEYE DAYALI OLARAK GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI - AYGEN, MEHMET BURAK (Fırat Üniveristesi, 2025)
Araştırmanın amacı saf maddeler ve karışımlar ünitesindeki bazı konu alanlarında tasarım odaklı düşünmeye dayalı bir modül geliştirmek ve öğrencilerin kavramsal öğrenmelerinin gelişimini, model tabanlı açıklamalarını süreç içerisindeki hem model tabanlı açıklamalarının hem de kavramsal öğrenmelerinin zaman içerisindeki değişimini incelemektir. Bununla birlikte çalışmaya katılan öğrencilerin tasarım odaklı düşünmeye dayalı görüş ve deneyimlerinin değerlendirilmesi de araştırmanın diğer bir hedefidir. Çalışma, tasarım temelli ampirik bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırma, 30 ortaokul 7. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel verileri; model tabanlı açıklamaları değerlendirme ölçeği ile karışımlar konusu kavramsal öğrenme ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın nitel verileri ise; açık uçlu soru formu ve proje defterleri ile toplanmıştır, bu veriler ile öğrencilerin tasarım odaklı düşünmeye yönelik görüşleri, öğrencilerin etkinlik sürecindeki deneyimleri nitel olarak incelenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin tasarım odaklı düşünmeye dayalı saf maddeler ve karışımlar ünitesi bağlamında oluşturulan modülde yer alan kavramlarla ilgili kullandıkları öğelerin ve kurdukları bağlantıların seviyesinin geliştiği gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin karışımlar konusunda açık uçlu sorulara verdikleri cevaplardan ortalama puanlar da toplanmıştır. Bu puanlar incelendiğinde açık uçlu sorulara modül uygulandıktan sonra verilen cevapların ortalama puanları da artış gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin tasarım odaklı düşünmeye yönelik görüşlerini açıkça belirttiği proje defterlerine göre ise, uygulamalar sonrasında saf maddeler ve karışımlar ünitesindeki etkinlikleri kavrayıp, etkinlikler sonrasında ise olumlu görüş bildirmişlerdir. Özetle, model tabanlı ve kavramsal öğrenmelerin ilerleme kaydettiği belirlenmiştir.

The aim of the study is to develop a module based on design thinking in some subject areas in the unit of pure substances and mixtures and to examine the development of students' conceptual learning, model-based explanations, and the change in both model-based explanations and conceptual learning over time. In addition, another objective of the study is to evaluate the views and experiences of the students participating in the study based on design thinking. The study was planned as a design-based empirical research. The study was conducted with 30 middle school 7th grade students. The quantitative data of the study were collected using the model-based explanations evaluation scale and the conceptual learning scale for the subject of mixtures. Qualitative data were collected through an open-ended questionnaire and project notebooks, and these data were used to qualitatively analyze students' views on design thinking and their experiences during the activity process. It was observed that the students who participated in the study improved the level of the elements they used and the connections they made about the concepts in the module created in the context of pure substances and mixtures unit based on design thinking. In addition, average scores were also collected from students' answers to open-ended questions about mixtures. When these scores were analyzed, it was determined that the average scores of the answers given to open-ended questions after the module was implemented also increased. According to the project notebooks in which the students clearly stated their views on design thinking, they comprehended the activities in the unit of pure substances and mixtures after the applications and expressed positive opinions after the activities. In summary, it was determined that model-based and conceptual learning made progress.
Development and implementation of some subject areas of pure substances and mixtures unit based on design thinking
Keywords: Eğitim ve Öğretim