Migration Process and Routes of Syrian Immigrants: the Example of Kilis - İncili, Ömer Faruk (Fırat University, 2025)
Studies on Syrian immigrants have diversified and increased in number in recent years. The aim of the study is to reveal the dynamics and processes that are effective in the migration experiences and structure of Syrian immigrants in Kilis. In this context, first of all, the pre-migration situation and the push and pull factors that constitute the migration motivation were addressed. Then, in terms of the migration experience, the source points of migration, its form, the border crossing method, its duration, its cost, and illegal organizers were evaluated. In addition, the thoughts of returning to migration and the possibility of migration cascading were determined based on the statements made by the immigrant participants in terms of the future of the migration process. The qualitative research method, which is one of the important data collection techniques and allows for in-depth information to be obtained about the subject under investigation, was used in the study. A semi-structured interview form prepared in advance was applied to 40 Syrian immigrant participants. The texts obtained were subjected to content analysis with simultaneous coding. As a result, this migration, which is defined as mass, sudden, unplanned and forced, has dramatic aspects and aspects reflected in the space.

Suriyeli göçmenlerle ilgili çalışmalar gün geçtikçe çeşitlenmekte ve sayıca artış göstermektedir. Bu çalışmada Suriye’deki iç savaşla beraber meydana gelen göç sürecinde etkili olan motivasyonlar, deneyimler, rotalar ve planlanan diğer göç düşünceleri ele alınmıştır. Bu çalışmadaki amaç Kilis’teki Suriyeli göçmenlerin göç deneyimleri ve yapısında etkili olan dinamikleri ve süreçleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda öncelikle göç öncesi durum ve göç motivasyonunu oluşturan itici ve çekici etkenler ele alınmıştır. Sonrasında göç deneyimi açısından göçün kaynak noktaları, biçimi, sınır geçiş şekli, süresi, maliyeti, yasadışı organizatörler değerlendirilmiştir. Ayrıca göç rotaları olarak sınır geçişinde kullanılan kilit noktalar katılımcı ifadelerinden yola çıkılarak belirlenmiş ve haritalandırılarak coğrafi ilişkiler kurulmuştur. Ayrıca göç sürecinin geleceği açısından geriye dönüş göç düşünceleri ve göçün basamaklanma olasılıkları göçmen katılımcıların belirtmiş olduğu ifadelerden hareketle belirlenmiştir. Çalışmadaki amaç doğrultusunda 40 Suriyeli göçmen katılımcıya daha önceden hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu yüz yüze uygulanmıştır. Çalışmada önemli veri toplama tekniklerinden biri olan ve araştırılan konu hakkında derinlemesine bilgi elde edilmesini sağlayan nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen metinler eş zamanlı kodlama ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak kitlesel, ani, plansız ve zorunlu olarak tanımlanan bu göçün dramatik yönleri ve mekâna yansıyan yönleri bulunmaktadır. Türkiye’de en yoğun göçmen nüfusunun yaşadığı Kilis bu yönüyle bir göç laboratuvarı durumundadır.
Suriyeli Göçmenlerin Göç Süreci Ve Rotaları: Kilis Örneği
Keywords: International Migration; Uluslararası Göç