Amorozisli Buzağıların Kan Serumlarında ?-Karoten ve A Vitamini Düzeyleri - Gül, Yusuf; İssi, Mustafa (My University, 2011)
Çalışmada klinik olarak amorozis tanısı konan değişik ırk, yaş ve cinsiyette 40 buzağı kullanılmıştır. Buzağıların klinik muayeneleri yapıldıktan sonra alınan kan örneklerinde serum ?-karoten ve A vitamini tayinleri spektrometrik olarak yapılmıştır. Kan serumu ortalama ?-karoten değeri 6.36±4.1 ?g/dLve A vitamini değeri ise 6.55±1.9 ?g /dL olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, amorozisli buzağılarda özellikle hipovitaminozis A’nın dikkate alınması gerektiği kanısına varılmıştır.
Keywords: Besin maddesi noksanlığı; kan proteini; retinol; buzağı; göz hastalıkları; sığır; beta-karoten