FIRAT ÜNİVERSİTESİ FIRAT TIP MERKEZİ AMELİYATHANELERİNDE UYGULANAN AYLIK DEZENFEKSİYON İŞLEMİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - RAHMAN, SÜHEYLA (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışma ameliyathane hava ve yüzeylerinde dezenfeksiyon öncesi üreyen bakterilerin belirlenmesi ve uygulanan dezenfeksiyon işleminin etkinliğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Ameliyathanesi'nin; 4 ameliyat odası, hazırlık ve derlenme odaları ile koridorlarından elde edilen kültürler değerlendirilmiştir. Dezenfeksiyon işleminin değerlendirilmesi için; işlem öncesi ve sonrası ayrı ayrı olmak üzere havaya yönelik işlem için 6 bölgeden 78 örnek, küçük yüzeylere yönelik işlem için 1 1 bölgeden 494 örnek, geniş yüzeylere yönelik işlem için 7 bölgeden 208 örnek alınıp değerlendirildi. Havadan örnekler 10 cm çapmda petri kurulan kullanıldı. Dezenfeksiyon öncesi ve sonrasında 20'şer dakika odaların aynı bölgelerine açık plak bırakıldı. Yüzeylerden ise brain-heart solüsyonuna bandırılmış pamuklu çubuklar ile önceden belirlenmiş noktalardan sürüntüler alındı. Bu örnekler yarım saat içinde laboratuvarda ekildi. Tüm örnekler 37° C'de aerob koşullarda 24-48 saat enkübe edildikten sonra değerlendirildi. Aseptanios HPH ile havaya yönelik dezenfeksiyon işlemi öncesinde %66.6 olan pozitif kültür sayısı dezenfeksiyon sonrasında %47.4'e (p< 0.001), ameliyat masası- lambası gibi küçük yüzeylere Chlorospray ile uygulanan dezenfeksiyon işlemi öncesinde %17.2 olan pozitif kültür sayısı 2.2'ye (pO.00001), duvar-zemin gibi geniş yüzeylere Bacteranios ile uygulanan dezenfeksiyon işleminden önce %38.9 olan pozitif örnek sayısı %10.0'a gerilemiştir (p<0.00001). Tüm ameliyathane bölgelerinden dezenfeksiyon öncesi ve sonrası elde edilen örnekler pozitif kültür başına ortalama koloni sayısı yönünden incelendiğinde; Staphylococcus epidermidis 9.9'dan 2.6'ya, Staphylococcus aureus 28.5'dan 4'e, Pseudomonas aeruginosa 4'den 0'a, Serratia spp. 6.3'den 2'ye, Yersinia spp. l'den 0'a, Enterobacter spp. 3.6'dan 0'a, Corynebacterium spp. 4.6'dan l'e azalmıştır. Genel olarak bakıldığında ise tüm bakteriler için ortalama koloni sayısı dezenfeksiyon öncesinde 9.5 iken dezenfeksiyon sonrasında 1.2'ye gerilemiştir. % 92.8'lik bu azalma oram istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (pO.0001). Sonuç olarak; ameliyathane ortamında gerek hava, gerekse yüzey ve malzemelere yönelik dezenfeksiyon işlemi büyük önem taşımaktadır. Günlük temizlik ve aylık olarak yapılan yüzey ve hava dezenfeksiyonu ile nıikroorganizmaların azaltılması mümkün olmaktadır.

This study was carried out to determine bacterial growth in prior to disinfection of operating room air and surface. Additionally, we investigated efficiancy of disinfection procedure used. In the study, cultures obtained from for operating, sterilization and recovery rooms, as well as corridors, in Fırat Medicine Center, Fırat University were investigated. To evaluate disinfection, before and after procedure, 78 samples from 6 regions for air, 494 samples from 1 1 narrow shaped surfaces and 208 samples from 7 wide surfaces were seperately taken. Petty dishes in diametre of 10 cm were used to collect sample from the air. Before and after disinfection procedure, open plaque was left to the same area of the rooms for 20 minutes. The samples were incubated at 3T C for 24-48 hours, then evaluated. Smears from previously targeted points of surfaces were collected by swabs drowned into brain heart solution. All samples were cultured within 30 minutes and incubated at 37° C in aerobic conditions for 24-48 hours, then evaluated. Positive culture counts were decreased from 66.6% to 47.4% (p<0.001) after disinfection with Aseptanios HPH for the air. Chlorospray was used in narrow shaped surfaces, such as operating lights and tables. Positive culture counts were 17.2% before disinfection, then after procedure it diminished to 2.2% (pO.00001). On the other hand, Bacteranios was used in wide surfaces, such as walls and floor. The number of positive cultures was 38.9% before disinfection procedure, then lowered to 10.0% (pO.00001). When investigated the samples obtained from all areas before and after disinfection in regard with means of colony counts per culture, Staphylococcus epidermidis from 9.9 to 2.6, Staphylococcus aureus fromll.l to 4, Pseudomonas aeruginosa from 28.5 to 0, Serratia spp. from 6.3 to 2, Yersinia spp. 1 to 0, Enterobacter spp. from 3.6 to 0, Corynebacterium spp. from 4.6 to 1 were decreased. When considered in general, means of colony counts for all the bacteries was 9.5 and 1.2 before and after disinfection, respectively. The rate of decrease of 92.8% was found to be statistically significant (p<0.0001). As a result, disinfection aimed at air, surfaces and equipment is vitally important in operating rooms. It is possible to reduce microorganisms by daily cleaning and monthly surface and air disinfections.
Investigation of efficiancy of monthly disinfection procedure in Fırat Medical Center in Fırat University
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology