ÂD VE SEMÜD KAVİMLERİYLE İLGİLİ RİVAYETLERİN TESBİTİ VE TAHRİCİ - ERDİM, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Kur'ân geçmiş kavimlerden ve onların peygamberlerinden ayrıntıyagirmeden, ibret amaçlı bahseder. Bu bağlamda Kur'ân diğer kutsal kitaplarda yeralmayan Âd ve SemÃ»d Kavimleri'ni kendine özgü üslubuyla ele almaktadır.Tefsir kaynaklarında, İslam tarihi ve hadis verilerinden yararlanılarak bukavimlerle ilgili ayetler açıklanmaya çalışılmıştır. İslam Tarihi kaynaklarında iseAraplar arasında dilden dile dolaşan söz konusu toplumların hikâyelerinden veonların hükümdarlarının üstün özelliklerinden bahsedilmektedir. Hadislerde deher konuda olduğu gibi daha çok ilgili kavimlerin, Kuran'da geçen hayatkesitleriyle ilgili açıklamalar yapılmıştır. Ayrıca Âd ve SemÃ»d Kavimlerindenbahseden hadislerin çoğu sahih kabul edilen temel hadis kaynaklarındageçmektedir.Anahtar Kelimeler: Âd, SemÃ»d, HÃ»d, Sâlih, Ahkâf, Hicr.

The Quran, mentions the previous tribes and their prophets not detailly butintends to serve all as a deterrent. Therefore, the Quran considers Âd and SemÃ»dtribes which do not take place in the other Holy Books in its own style. Tafsirs thatare related to these tribes are tried to be explained using the datas given by the historyof İslam and Hadiths which takes place in the interpretations of the Quran. Althoughin the sources of Historic İslam the superior characteristics of the monarchs that arerumors between Arabians are mentioned in the stories of the communities beingtalked of. In the hadiths explanations about the parts of related tribes? lives whichtakes place in the Quran are more emphasized. Besides, most of the Hadiths that arementions about Âd and SemÃ»d tribes take place in the basic hadith sources which areaccepted as reliable and genuine.Key Words: Âd, SemÃ»d, HÃ»d, Sâlih, Ahkâf, Hicr.
The determination and evaluation of the rumors about the Âd and Semüd people
Keywords: Din