Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi - Erişir, Mine; Kılınç, Ünal; Özçelik, Mehtap; Çiftçi, Mehmet; Çerçi, İbrahim Halil; Benzer, Fulya (Munzur Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, taze, silaj ve kuru yoncanın kuzuların kanındaki serbest radikal hasarı ve antioksidan sistem üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada 40 adet Akkaraman erkek kuzu (yaş: 4 aylık, canlı ağırlık: 21 kg) kullanılmıştır. Araştırma rasyonları izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve rasyonlarda kullanılan yonca formu deneme gruplarını oluşturmuştur: buğday samanı-kontrol grubu (K), taze yonca grubu (TY), yonca silajı grubu (SY) ve kuru yonca grubu (KY). Hayvan Denemesi, 10 gün alıştırma ve 98 gün örnekleme olmak üzere toplam 108 gün sürdürülmüştür. Kuzuların jugular veninden kan örnekleri alınarak MDA, GSH, Cu düzeyleri ile KAT, GSH-Px aktiviteleri ölçülmüşür.Denemede en yüksek plazma MDA ve Cu düzeyleri taze yonca grubunda görülürken, en düşük değerler ise kuru yonca grubunda gözlenmiştir (P<0.05). Eritrosit KAT aktivitesi taze yonca ve silaj grubunda yüksek, kontrol grubu ve kuru yoncada düşük bulunmuştur (P<0.05). Tam kan GSH-Px ve GSH düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak taze yonca ile beslenen hayvanlarda plazma MDA düzeyinin yüksek olması yine yüksek seviyede bulunan Cu’ın prooksidan etkisinden kaynaklanabilir. Antioksidan enzimlerden katalaz aktivitesinin yüksek olması serbest radikal hasarına karşı artan bir savunma şeklinde yorumlanabilir.

In this study, the effects of fresh, ensiled and dried alfalfa were investigated on free radical damage and antioxidant system. For this purpose, a total of 40 Akkaraman male lambs (age: 4 months, body weight: 21 kg) were used. Experimental rations were prepared as isonitrogenous and isoenergetic and, the alfalfa form using in rations were composed the experimental groups: wheat straw- Control group (K), fresh alfalfa group (TY), ensiled alfalfa group (SY) and dried alfalfa group (KY). The animal experiment was maintained for 108 days as 10 days of adaptation and 98 days of sampling. The lambs’ blood samples were taken from the jugular vein and MDA, GSH, Cu levels and KAT, GSH-Px activities were measured. In the trial, it was shown that the lowest levels of MDA and Cu in plasma were in dried alfalfa while the highest levels were in fresh alfalfa (P<0.05). Erythrocyte CAT activity was higher in fresh and ensiled alfalfa while it was lower in control group and dried alfalfa (P<0.05). Differences in levels of whole blood GSH-Px and GSH were not significant among the treatments (P>0.05). In conclusion, high levels of plasma MDA in animals fed with fresh alfalfa may be due to the prooxidant effect of Cu at high level. To be at high level of catalase activity from antioxidant enzymes can be interpreted as an increasing defense against free radical damage.
Effects of Fresh, Ensiled and Dried Alfalfa on Free Radical Damage and Some Antioxidants in the Blood of Lambs
Keywords: Engineering; Mühendislik