Kızıl Tilkilerde (Vulpes vulpes) Ossa Coxae’nın Morfometrik ve Radyografik İncelenmesi - Baygeldı, Saıme Betül; Kanmaz, Yesım Aslan; Karan, Meryem (My University, 2025)
Bu çalışma, yetişkin kızıl tilkilerde ossa coxae’nın morfolojisini tanımlamak ve radyografi kullanarak pelvisin morfometrik değerlendirmelerini yapmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla 4 erişkin erkek tilki kullanıldı. Diseksiyonları yapıldıktan sonra makro-anatomik olarak da incelendi. Bu incelemelere göre geniş bir incisura acetabuli mevcuttu. Acetabulum’un cranialinde, m. rectus femoris'in orijini için pürüzlü bir kabartı bulunmaktaydı. İlium içbükey bir kanada sahipti. Tuber ischiadicum tek bir çıkıntıdan oluşmaktaydı ve os pubis craniocaudal olarak dar ve dorsoventral olarak basıktı. Daha sonra ossa coxae’ların dorsal, lateral ve ventral yönlü olarak radyografileri çekildi ve görüntü üzerinde 11 ölçüm noktası belirlendi. Bu ölçümlere göre tilkinin pelvis uzunluğunun en büyük uzunluk (GL (Greatest length)) ortalama 90,44±5,9 mm, en küçük genişlik ise (SB (Smallest breadth)) 5,48±0,97 mm idi. Tür ayrımı noktasında önemlilik arz edeceği ispatlanmıştır. Elde edilen bulgular, mevcut bilgi tabanına katkıda bulunmakta ve farklı araştırma ve mesleki uygulama alanları için pratik çıkarımlar sunmaktadır.
Keywords: Morfometri; Kızıl tilki; ossa coxae.