Çocuklarda Özofagus Yabancı Cisimleri: Bir Çocuk Gastroenteroloji Kliniği Deneyimi - Deveci, Uğur; Argama, Halil İbrahim; Kayaokay, Abdullah Murat; Akgeyik, Şükran; Karakoç, Ferhat; Çınar, Muhammed Ali (My University, 2025)
Amaç: Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonları, tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte özofagus yerleşimli yabancı cisimlerin ciddi komplikasyon riski olduğu için endoskopik yolla çıkarılması gerekmektedir. Bu çalışmada, bir üçüncü basamak sağlık merkezinde özofagusta yabancı cisim aspirasyonu saptanan olguların klinik özellikleri ve tedavi sonuçlarının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2010-2022 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Kliniği’nde özofagusta yabancı cisim nedeniyle tedavi gören 207 çocuk hasta dahil edildi. Ortanca yaşı 3,8 yıl (0,5-15) olan 207 olgunun (113’ü (%54,6) erkek) hastane kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Olguların 110’u (%53,1) Elazığ merkezden, geri kalanlar ise çevre illerden ve Elazığ’ın ilçelerinden başvurmuştu. Özofagusa apirasyonun en sık (n: 66, %3,9) yaz aylarında olduğu gözlendi. Özofagustaki yabancı cisimlerin 68 (%33) hastada ilk 6 saatte ve 90 (%43) ilk 6-12 saat arasında çıkarılmış olduğu görüldü. Özofagustaki yabancı cisimlerin sırasıyla birinci darlıkta (n: 150, %72,5), ikinci darlıkta (n: 36, %17,4) ) ve üçüncü darlık- ta (n: 21, %10,1) olduğu gözlendi. Özofagusa takılan yabancı cisimlerin en sık madeni para (n: 135, %65,2), yiyecek (n: 16, %7,7), lityum pil (n: 9, %4,3) ve tavuk kemiği (n: 5, %2,4) olduğu görüldü. Sonuç: Özofagusta yabancı cisim saptanan çocuk olgular endoskopik yaklaşım ile başarılı bir şekilde ve ciddi bir komplikasyon olmadan tedavi edilebilirler.
Keywords: Özofagus; Çocuklar; Yabancı Cisimler; Endoskopi.